Het Boek van de Week

0260154_bvdw.jpg
.

Vogelzang, je hoort het elke dag, waar je ook bent. Wandelend in het bos of op de hei, in de stad of op het platteland. Veel vogels die wij kennen zingen. Maar ze zingen niet voor ons. Nee ze zingen om een partner te imponeren. Om hun territorium af te bakenen. Om alarm te slaan. Maar dan heet het niet zingen, dan is het de roep. Wat is het verschil hiertussen? De roep is aangeboren, het zingen voor velen voor een deel aangeleerd.

Bescheiden

Sommigen zijn echte imitators, beroemd daarom is de spotlijster van het Noord-Amerikaanse continent. Er zijn gedichten over hem geschreven en zelfs een boek draagt zijn naam als titel. Zijn bescheiden neefje de rosse spotlijster zingt echter vele malen mooier, heeft meer variatie en imiteert beter. Maar laat zich zelden zien, zo blijkt maar dat brutaliteit een grote bekendheid kan genereren. Het valt sowieso op dat onder de 52 vogels (voor elke week één) veel lijsters zitten.

Zomer

Van alle continenten komen ze. De trekvogels horen vaak bij twee werelddelen, zijn ze hier uitgezongen, gaan ze in Afrika verder. De merel blijft hier, hij is de vogel die de lente aankondigt. Na de merel is de nachtegaal in het voorjaar te horen. Net terug uit Afrika doet hij zijn uiterste best om aandacht te krijgen. Ook terug uit Afrika is dan de rietzanger. Naarstig op zoek naar een vrouwtje vliegt hij al zingend de lucht in. Op het hoogtepunt van de zomer horen we de veldleeuwerik, zomerser kan het niet.

Kraanvogels in koor

En dan is er nog het roodborstje. Prachtig zingend en hondsbrutaal. Vindt dat niemand in zijn territorium mag komen, zelfs het vrouwtje niet. Bij de meeste vogelsoorten is het het mannetje dat zingt, vrouwtjes kiezen dan aan de hand van dat gezang een partner. Om al die vogelgeluiden te leren (her)kennen is er bij elk hoofdstuk een QRcode toegevoegd. Met je telefoon scan je de code en kom je op de website van de uitgever waar alle vogelgeluiden te beluisteren zijn. Maar ook op Youtube zijn de geluiden te vinden. Ook het mijns inziens allermooiste geluid: dat van de kraanvogels. Zij zingen in koor. De mooie illustraties van Madeleine Floyd completeren de interessante informatie over deze zangvogels.

Het boek ‘Welke vogel hoor ik? ‘is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.