Groene alg in speelnatuur Ommermars

0260946_Ommermars_alg.jpeg
.

OMMEN – Vanwege de recente hoge temperaturen en het ondiepe, stilstaande water in de speelnatuur, is de Ommermars groen van alg. Het is niet alleen onaantrekkelijk, maar voorlopig ook blijvend. Het water ontdoen van alg heeft namelijk geen zin aangezien het binnen afzienbare tijd weer verschijnt.

Het water stroomt minder dan verwacht en ook het teveel aan voedingsstoffen is een oorzaak. Recentelijk wandelde de schrijfster, filosofe en ecologe Li An Phoa van de bron tot de monding de Vecht af in het kader van haar project ‘Drinkbare Rivieren’. Met schoolkinderen nam zij ook in Ommen watermonsters uit de Vecht. Hieruit bleek dat het schijnbaar schone Vechtwater toch verontreinigd was en zeker niet drinkbaar. Mocht het ooit drinkbaar worden zal dat ook schelen voor de algengroei.

Meer stroming

“Het is een worsteling de alg in de speelnatuur te bestrijden en dat zal niet op korte termijn lukken”, zo geeft de werkgroep van de Ommermars aan. “Het idee is nu om voor meer stroming te zorgen door een grotere verbinding met de plas te maken. Maar dit vraagt het nodige overleg en het vereist financiering. Het kost tijd voordat zo’n verbinding gerealiseerd zal zijn. Daarom zal de komende periode het water in de speelnatuur helaas nog groen van de alg zien – wat overigens nu géén blauwalg is en derhalve niet gevaarlijk voor mens en dier.” Zie ook

www.ommermars.nl

Foto/Tekst: Dirk Branbergen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.