Gezamenlijk zwemmen, fietsen en wandelen blijft onverminderd populair

0260592_Datrion.JPG
De deelnemers aan de Datrion kregen dinsdagavond als beloning voor hun inspanningen een gouden zilveren of bronzen medaille uitgereikt.

DALFSEN – “We zijn vaak verbaasd hoeveel kinderen er elk jaar weer meedoen”, aldus gemeentelijk sportcoördinator William van Lenthe dinsdagavond in de Trefkoele. Hij sprak daar een klein legioen aan kinderen, ouders en grootouders toe die allemaal afkwamen op de prijsuitreiking van de Datrion.

De medailles van de Datrion werden door kinderburgemeester Benthe Dijkman, burgemeester Erica van Lenthe en sportwethouder Jan Uitslag uitgereikt aan de 213 kinderen en volwassenen die deze zomer hebben meegedaan aan alle drie de sportieve meerdaagse evenementen in de kern Dalfsen: de fietsdriedaagse, de wandeldriedaagse en de zwemvierdaagse. De afzonderlijke evenementen trokken ook dit jaar weer veel deelnemers. De zwemvierdaagse telde er 426, de fietsdriedaagse 525 (vorig jaar 486) en de wandelvierdaagse 1056 plus nog eens 280 ‘kabouters’. De laatste term staat voor kinderen tussen de vier en zes jaar die aan de sportieve evenementen hebben deelgenomen. Zij kregen dinsdagavond bij de huldiging als eersten een medaille; daarna volgden de grotere en oudere deelnemers. Die konden respectievelijk op een gouden, zilveren of bronzen medaille, afhankelijk van het aantal dagen dat ze meededen aan elk onderdeel van de Datrion. De ‘kabouter-Datrion’, die in 2019 werd ingesteld, kent een aangepast parcours en kortere afstanden. Als papa en/of mama, of een opa of oma, ook meelopen met de kleintjes, krijgen ze eveneens een medaille.

Onverminderd populair

De drie- en vierdaagsen vinden al tientallen jaren plaats in Dalfsen, maar blijven onverminderd populair. Het aantal deelnemers houdt gelijke tred met het gemiddelde van de laatste jaren. De aantallen lagen bij de fiets- en wandelvierdaagse zelfs iets boven die van vorig jaar. Opvallend is bij de wandeldriedaagse dat het aantal individuele lopers aanzienlijk groter was dan in de voorbije jaren. Toch lijdt de saamhorigheid daar niet onder. “Veel kinderen voelen zich betrokken bij het evenement”, weet Lieke Meijer, de voorzitter van de commissie die de wandeldriedaagse organiseert. “Zo lopen er soms ook nog brugklassers mee met de kinderen van de basisschool. En dit jaar hadden we voor het eerst een school uit Ommen die werd vertegenwoordigd door kinderen uit Dalfsen die daar naar school gaan. Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om klassikaal in Ommen te gaan wandelen, maar hebben ervoor gekozen om dat in Dalfsen te doen. Ze hebben kennelijk toch het gevoel dat ze hier horen. En hier kennen ze natuurlijk meer mensen.”
Ook over vrijwilligers hebben de afzonderlijke organisaties niet te klagen. Ook zij, en de medewerkers in dienst van de gemeente, werden daarom beloond met een applaus. Dat natuurlijk ook gold voor de deelnemers zelf.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.