Gemeenteraad Ommen stelt Kadernota 2024 vast

0261118_gemeentehuis_Ommen_Willem_Lampe.jpg
.

OMMEN – De gemeenteraad van Ommen heeft in de vergadering van donderdag 13 juli de Kadernota 2024 vastgesteld. De Kadernota is de basis voor de programmabegroting 2024-2027 die na de zomer wordt aangeboden aan de raad. In de raadsvergadering gaven alle partijen richting aan het beleid via een amendement en achttien ingediende moties.

Lokale stimuleringsregeling verduurzaming

Bij een amendement wordt een voorstel gedaan voor een wijziging van de inhoud. Voor de Kadernota werd een amendement ingediend om maatschappelijke organisaties te helpen met verduurzaming. De gemeenteraad ziet dat veel vrijwilligersorganisaties moeite hebben om het hoofd boven water te houden door de stijgende energieprijzen. Verduurzaming wordt daarvoor als belangrijkste oplossing gezien. De raad wil daarom een lokale stimuleringsregeling. Dit amendement werd door de hele raad gesteund, waarmee het wordt verwerkt in de vastgestelde Kadernota.

Moties

Na het vaststellen van de Kadernota werden achttien moties ingediend. Bij een motie wordt het college gevraagd om iets te doen of juist niet te doen. Negen moties werden aangenomen, over uiteenlopende onderwerpen. Zo heeft het college opdracht gekregen om te onderzoeken hoe de bibliotheek meer kan worden ondersteund en de Ommer Bissingh structureel in plaats van incidenteel te subsidiëren. Ook werd het college verzocht het project ‘Buurtkamers’ op te starten, om eenzaamheid onder inwoners tegen te gaan. Het verslag van de raadsvergadering en de inhoud van alle moties zijn terug te kijken en te lezen op de gemeentelijke website.

Over de Kadernota

In de Kadernota staan raadsvoorstellen en gemeentelijke investeringen beschreven voor de periode 2024-2027. Het is de basis voor de meerjarenbegroting. Een zorgelijke factor is dat het Rijk vanaf 2026 jaarlijks een forse structurele korting doorvoert op de uitkeringen aan gemeenten. Deze korting is nu al meegenomen in de meerjarenbegroting. Op het onlangs gehouden jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is een motie aangenomen met de oproep om de voorgenomen korting te schrappen. Aansluitend wil de VNG met het Rijk in gesprek over het teruggeven van overheidstaken. Ondanks de korting heeft Ommen voor de komende vier jaar een structureel sluitende begroting, plus een huidige reserve van zo’n 22 miljoen euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.