Gemeente onderzoekt elektrisch/waterstof als duurzame techniek voor aardgasvrij wonen en werken

0260656_gas-730855912801.jpg
.

DALFSEN – In het afgelopen jaar verkende de gemeente samen met bewoners in Dalfser Centrum en Polhaar de beste manier om aardgasvrij te wonen en werken in 2050. Diverse duurzame technieken waaronder een (klein) warmtenet, een warmtepomp en elektrisch/waterstof werden besproken met behulp van onder andere warmtekeuzekaarten met uitleg erop.

In februari 2023 ontvingen bewoners een vragenlijst en konden ze een vrijblijvende keuze maken voor een van deze duurzame technieken. De uitslag in beide wijken was dat de eerste voorkeur uitgaat naar de techniek ‘elektrisch/waterstof’. Deze uitslag is eind maart gedeeld tijdens een bewonersbijeenkomst. De komende periode tot en met de zomer stelt de gemeente op basis van o.a. input van bewoners een procesplan op voor beide wijken. Hierna kan de daadwerkelijke onderzoeksfase starten met als uiteindelijk doel een wijkuitvoeringsplan dat leidt tot aardgasvrij wonen in Dalfser Centrum en Polhaar.

Aanleiding

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor het verwarmen van woningen en bedrijven. 2050 lijkt nog ver weg, maar er is nu al urgentie omdat er veel tijd nodig is om aardgasvrij-klaar te zijn wat onder meer afhankelijk is van de leeftijd van de huidige cv-ketel. Per wijk maakt de gemeente samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden een plan voor een andere, duurzame manier van verwarmen. Deze doelstelling is alleen haalbaar met medewerking van meerdere bewoners.

Centrum en Polhaar

De wijken Dalfser Centrum en Polhaar bijten de spits af. Met hen is de gemeente in het afgelopen jaar veelvuldig in gesprek geweest over diverse mogelijke aardgasvrije varianten. Tijdens bijeenkomsten en keukentafelgesprekken kwamen ideeën, zorgen en wensen aan de orde. De gemeente startte bewust met deze twee wijken vanwege de mogelijkheid daar van een extra duurzame techniek ‘het ‘warmtenet’. Deze ‘warmtenet’-variant behelst het opwekken van energie via de Vecht en het hergebruiken van de warmte die overblijft op de rioolwaterzuivering van het waterschap. Deze energie kan mogelijk worden geclusterd en herverdeeld naar huishoudens en bedrijven. De voorkeursstemmen van beide wijken gingen echter uit naar een andere variant namelijk ‘elektrisch/waterstof’. Waterstof is op dit moment niet beschikbaar. De verwachting is dat hierover pas in 2030 door het Rijk een besluit wordt genomen. Daarom is het alleen verder onderzoeken van de ‘waterstofvariant’ te kwetsbaar en daarmee een groot risico. In het procesplan zal hiermee rekening worden gehouden.
Wethouder André Schuurman: “De gemeente is tevreden met de belangstelling rondom aardgasvrij wonen en werken en zal zich verder inspannen om die belangstelling onder bewoners de komende periode verder te vergroten. En dat is nodig want aardgasvrij wonen en werken zal echt iedereen raken.”

Vervolgstappen

De komende periode tot en met de zomer analyseert de gemeente op detailniveau de uitkomsten van de vragenlijst en andere feedback die hierop is gegeven. Ook maakt zij een passend procesplan dat in september met inwoners tijdens een bijeenkomst zal worden vastgesteld. In dat procesplan staat beschreven hoe, welke en wanneer er onderzoek wordt gedaan naar de duurzame variant ‘elektrisch/waterstof’ en welke technieken er mogelijk nog meer moeten worden onderzocht. Meer info op:

www.dalfsen.nl/aardgasvrij

Foto: Pixabay.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.