De boer op tijdens de Ommer Bissingh Landbouwdag

0260959_Ommer_Bissingh_Landbouwdag.jpg
.

OMMEN – Op de laatste woensdag van de maand juli is het standaard de Ommer Bissingh Landbouwdag. Dit jaar vindt dat plaats op 26 juli met veel activiteiten voor jong en oud. Deze dag wordt georganiseerd door de PR Commissie LTO Ommen en de Veeteeltstudieclub Ommen e.o. en het bestaat uit een aantal vaste onderdelen.

Zo kunnen belangstellenden deelnemen aan een mooie afwisselende fietstocht van ca 30 km lang, richting Dalmsholte en Vilsteren. Hierbij kunnen zes agrarisch gerelateerde bedrijven bezocht worden, waaronder verschillende typen melkveehouderijen met diverse nevenactiviteiten, een varkensbedrijf, een landbouwmechanisatiebedrijf en een houtbewerkingsbedrijf. De start is op het Vrijthof tussen 9.00 en 11.30 uur. De kosten zijn 3 euro p.p (alleen contant te betalen, bij voorkeur gepast) en daarvoor krijgt men een fietsboekje inclusief een koffiebon voor de koffiestop op de eerste locatie. De koffiestop sluit om 13.30 uur. Tevens ontvangt elke deelnemer een quizformulier waarbij de antwoorden onderweg te vinden zijn. Op het eindpunt kan het formulier worden ingeleverd en zijn er leuke prijzen te winnen.

De mooiste koe

Als de fietstocht van start gaat, is men bij De Wulp aan de Vecht al druk doende om alles in gereedheid te brengen voor de kalver- en koeienkeuring. Dit jaar is met 78 deelnemers de animo om mee te doen zo groot, dat er voor het eerst met 2 ringen gewerkt wordt. In de weken voor de veekeuring is op menig boerderij flink geoefend met het wassen en voorbrengen van de kalfjes. De keuring gebeurt in verschillende rubrieken, bij de kalfjes zelfs met hele jonge deelnemers/sters. Wie heeft de mooiste koe, wie kan het dier het beste voorbrengen en zo zijn er veel zaken van belang om in de prijzen te vallen. Aanvang keuring is om 10.00 uur.

Demonstraties en een springkussen

Omdat de commissie graag alle activiteiten bij elkaar wil houden, zijn dit jaar voor het eerst ook alle andere activiteiten naar het terrein bij De Wulp gebracht, beginnend op De Vechtbrug met diverse kramen van de boerenmarkt. Op het terrein zelf is naast de veekeuring een heuse Agrifair te vinden. Ook staan hier diverse kraampjes met standhouders die iets kunnen vertellen over de landbouw en het agrarisch leven. Er zijn imposante landbouwvoertuigen te bewonderen en het Zone-college staat er met een simulator. AJP RC Grondverzet geeft de hele dag door demonstraties met radiografisch bestuurde grondverzetmachines. Ook is er een springkussen aanwezig, zijn er meerdere activiteiten voor kinderen en op diverse plekken kan er iets worden gegeten.

(Archief)foto: Ronald Bakker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.