Dalfsenaar Joris van Wijnen gaat als Nederlands kampioen naar EK voor beroepen in de bouw

0260323_Joris_in_actie_tijdens_Skills_The_Finals_2023.JPG
Joris van Wijnen in actie tijdens Skills The Finals 2023.

DALFSEN – Dalfsenaar Joris van Wijnen won onlangs het NK Bouwtimmeren en mag daardoor in september in de Poolse stad Gdansk meedoen aan de EuroSkills, de Europese kampioenschappen voor beroepen. Hoe groot de kans op een Europese titel is, laat zich nog moeilijk inschatten. Deze week reist hij ter voorbereiding naar Denemarken, waar hij voor het eerst zijn tegenstanders ontmoet.

De levensgrote affiche op de gevel laat er geen twijfel over bestaan. Het Regionaal Techniek Centrum op bedrijventerrein De Grift in Nieuwleusen – waar Joris onderwijs volgt – is maar wát trots op zijn Nederlandse kampioen. Joris (bijna 18) is tweedejaars student Allround Timmerman aan het Deltion College en volgt onderwijs bij opleidingsbedrijf RTC Bouw.

Voorwaarde voor EK-deelname is dat hij in de aanloop naar het evenement minstens 280 uur traint op zijn vaardigheden. Hij wordt daarbij begeleid door experts uit het onderwijs en het bedrijfsleven, waaronder de genoemde opleidingen en de Dalfser aannemersbedrijven Riezebos Bouwbedrijf en Van Wijnen Bouw.
Dat laatste illustreert dat de appel niet ver van de boom valt, want Joris is de zoon van de eigenaar van dat bedrijf. “Daardoor is mijn interesse ontstaan”, aldus Joris. “Het is een afwisselend beroep, met steeds nieuwe uitdagingen. Mijn ambitie is om het bedrijf in de toekomst over te nemen.” Bas Herbert, zijn instructeur bij RTC Bouw, merkte al gauw dat Joris bovengemiddeld getalenteerd is in zijn vakgebied. “Hij pakt alles goed op, heeft veel driedimensionaal inzicht en kan heel gedetailleerd werken.”

Bouwtimmeren

Mede daarom schoof Deltion Joris naar voren voor deelname aan Skills Heroes, de Nederlandse vakwedstrijden voor het mbo. Via voorronden en kwalificatiewedstrijden plaatste hij zich voor de landelijke finalewedstrijden, afgelopen maart in de RAI in Amsterdam. Daar versloeg hij zeven mededingers en pakte de gouden medaille in de vakrichting Bouwtimmeren. Op dit vakgebied vertegenwoordigt hij straks Nederland in Gdansk. Tijdens de EuroSkills proberen zo’n 600 deelnemers uit 32 landen de beste vakman of -vrouw van Europa te worden in één van de 43 vakrichtingen. Team Netherlands doet mee in twintig vakrichtingen, waaronder dus die van Joris. Veel inzicht in het vakmanschap van zijn tien opponenten heeft hij nog niet. Ter voorbereiding reist hij komende week naar een trainingskamp in Denemarken voor een nadere introductie.

Ruimtelijk inzicht

Het komt bij bouwtimmeren vooral aan op ruimtelijk inzicht en secuur werken. “Bij het NK moest ik op basis van tekeningen een kapconstructie maken met schuin geplaatste onderdelen”, geeft hij als voorbeeld. Bas Herbert vult aan: “Je moet vooral aandacht hebben voor de maatvoering en ervoor zorgen dat de verbindingen zo dicht mogelijk op elkaar aansluiten. Dat luistert nauw: tot zo’n 0,25 of zelfs 0,1 millimeter.” Bovendien staat er tijdsdruk op, weet Joris: “Op de NK-finale was ik één van de drie deelnemers die de constructie af kreeg. Dat scheelde heel weinig: in de laatste minuut draaide ik de laatste schroef erin.” De voorbereidingen voor het EK zijn pittig. Zoals gezegd moet Joris minstens 280 uur trainen. “Dat betekent, naast de theoriedagen, vanaf vijf maanden van tevoren wekelijks oefenen, ook thuis, en in de laatste weken voor het EK nog wat intensiever”, weet hij. “Ik oefen vooral op details: zo nauwkeurig mogelijk schaven, zagen en bewerken. Als iets te ver is ingezaagd, kan dat strafpunten opleveren.”

Ingewikkelde opdracht

Ook de drie wedstrijddagen in Gdansk zullen intensief zijn: “In totaal besteed je 21 uur, dus gemiddeld zeven uur per dag, aan een ingewikkelde opdracht. We hebben al een beetje een beeld van de constructie, met wanden, daken, vloeren en een trap, maar het kan best zijn dat dat voorlopige ontwerp nog flink aangepast wordt, net zoals in de echte praktijk.” Een extra moeilijkheidsfactor is dat de communicatie in het Engels verloopt. “Je moet het wel goed kunnen verwoorden als je een vraag wilt stellen aan de jury. Maar ook voor de andere kandidaten, uit tien verschillende landen, is Engels de tweede taal, dus op dat punt zijn we allemaal gelijk.”

Het EK wordt een groot evenement, inclusief een heuse openingsceremonie in het voetbalstadion van Gdansk. De wedstrijden zelf vinden overigens plaats in grote hallen. “Of ik voor de winst ga? Ja, dat is wel mijn doel”, zegt Joris. “Ik denk dat ik serieus kans maak, al blijft het moeilijk te voorspellen hoe goed de anderen zijn. Maar het is hoe dan ook een hele belevenis.”

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.