Dalfsen krijgt (nog) geen burgerberaad

0260914_GemeentehuisDalfsen.JPG
.

DALFSEN – Afgelopen week werd er tijdens de behandeling van de perspectiefnota in de Raad een voorstel ingediend door D66 Dalfsen en de ChristenUnie voor het mogelijk maken van een pilot met een burgerberaad. Een burgerberaad is een manier waarop inwoners worden betrokken bij politieke besluitvorming.

Het is een methode om de stemmen van de burgers te laten horen en hen te laten deelnemen aan discussies over belangrijke onderwerpen die invloed hebben op de samenleving. Daarvoor wordt een groep willekeurig geselecteerde inwoners bijeengebracht om samen te praten en te discussiëren over een specifiek probleem of vraagstuk. Deze groep vertegenwoordigt een dwarsdoorsnede van de samenleving, met verschillende achtergronden, meningen en ervaringen. De leden van het burgerberaad komen regelmatig bijeen om te luisteren naar deskundigen, informatie te verzamelen en met elkaar in gesprek te gaan. Ze krijgen de kans om vragen te stellen, verschillende perspectieven te overwegen en samen te werken aan mogelijke oplossingen. Het doel van een burgerberaad is om tot aanbevelingen te komen die kunnen worden voorgelegd aan het College en/of de Raad.

Gelijke kans

Een burgerberaad verschilt van traditionele vormen van politieke participatie waar vaak de best georganiseerd en meest luide stemmen de aandacht krijgen. Omdat een burgerraad uit willekeurig gekozen burgers bestaat krijgt iedereen een gelijke kans geeft om hun mening te uiten en invloed uit te oefenen. Bernard Smalbraak van D66 Dalfsen gaf in zijn betoog aan dat participatie een mooi en belangrijk proces is, maar dat het ook vaak in teleurstelling uitmondt, iets wat hij participatiekramp noemt. “Neem de discussie over de klimaatwinkelstraat: inwoners en belangenroepen als Vrienden van Dalfsen hadden zich uitgesproken voor een autovrijcentrum, de ondernemers waren tegen. Het college worstelt met deze tegengestelde belangen en werkt een soort van compromis uit, maar met de uitkomst zijn beide groepen teleurgesteld. Met een burgerberaad was de uitkomst wellicht niet anders maar omdat dit vanuit de inwoners zelf komt en het proces transparant is, is de kans op draagvlak vele malen groter. Rietje Lassche van de ChristenUnie gaf aan dat dat een burgerberaad, participatie niet vervangt maar er naast loopt. “Een burgerberaad vervangt niet het participatietraject door het college en vervangt ook niet het goede gesprek van inwoners en gemeenteraad. Bij een burgerberaad vraag je een groep inwoners om zich in een probleem te verdiepen, zich goed te laten adviseren, alle belangen af te wegen en dan samen met aanbevelingen te komen. Een burgerberaad is zo een manier om gewone burgers te betrekken bij de besluitvorming door de politiek. En dus niet alleen de belanghebbenden of de inwoners die je altijd al hoort maar juist de verschillende stemmen. Door het breder te maken krijg je een evenwichtiger en uiteindelijk meer gedragen advies.”

Uitstel maar geen afstel

Bij de stemming over het amendement Burgerberaad kregen D66 Dalfsen en de ChristenUnie de andere partijen niet mee. CDA, PVDA en VVD vonden het te vroeg en wachten eerst nog even de uitkomst van het proces ‘Goed Goan’ af. Gemeentebelangen vond dat de raad zelf al een afspiegeling is van de bevolking en was bang voor een dubbel proces.
Hoewel het amendement voor een burgerberaad nu niet werd aangenomen, geloven D66 Dalfsen en de ChristenUnie dat het uitstel is in plaats van afstel. Door de toename van steeds complexere vraagstukken zoals de energietransitie of bijvoorbeeld het vraagstuk van de Rondweg krijgt een burgerberaad steeds meer toegevoegde waarde. Daardoor verwachten ze dat er uiteindelijk meer steun zal komen voor het amendement, zeker gezien de toenemende successen van dergelijke raden in andere delen van het land.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.