100 jaar Gilwell Ada’s Hoeve Ommen vervat in jubileumboek

0260670_Scouting.jpg
Wethouder Alice van den Nieuwboer krijgt het eerste exemplaar uitgereikt van Hans Hogenbrik en Monic Breed.

OMMEN -Ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan heeft Gilwell Ada’s Hoeve een speciaal jubileumboek uitgegeven over de geschiedenis van haar kampeerterrein in Ommen. Precies een eeuw geleden werd op Ada’s Hoeve de eerste Gilwell training gegeven. Behalve een jubileumboek staan er de komende zomer meer evenementen op het programma van Ada’s Hoeve. Zo is er op 9 september een groot publieksevenement tijdens de Open Monumentendag.

De Ommer wethouder Alice van den Nieuwboer ontving vanmorgen het eerste exemplaar uit handen van de samenstellers, Monic Breed en Hans Hogenbirk. Dit vond plaats op het scoutingterrein aan de Zwolseweg, in tegenwoordigheid van honderden scouts die juist dit weekend aan een kamp waren begonnen. Ter ondersteuning van het jubileum werd na de uitreiking van het boek een grote taart met het logo van Ada’s Hoeve aangesneden. Gezien het historische karakter van het eeuwfeest waren er ook eerste exemplaren van het boek voor vertegenwoordigers van het Historisch Museum en de stichting OudOmmen.nl.

Rijke historie

“We zijn ontzettend trots op de rijke historie van het Gilwell Ada’s Hoeve terrein. Alle wetenswaardigheden zijn zorgvuldig in ons jubileumboek samengevat”, zegt Monic Breed die samen met Hans Hogenbirk het boek samenstelde. “Het is een boek met mooie foto’s en het bijzondere is ook dat het allemaal met vrijwilligers tot stand is gekomen. Dat geldt eigenlijk voor alles wat we hier doen”. In 1908 ontstonden in Engeland de eerste scoutinggroepen nadat de Engelsman Robert Baden Powell het boekje ‘Scouting for boys’ had geschreven. Hij zette daarin uiteen hoe hij jongens verantwoordelijkheidsbesef wilde bijbrengen met behulp van verkenningstechnieken. Vanaf 1910 ontstonden in Nederland de eerste padvindersgroepen. Vanaf 1913 kwamen deze op initiatief van Baron Philip Dirk van Pallandt, erfgenaam van landgoed Eerde, naar Ommen. Van Pallandt was actief betrokken bij de Haagse padvinderij. Hij ontving ook padvinders op het landgoed van zijn vader bij Wassenaar. Na zijn erfenis van de landgoederen Eerde en het Laar stelde hij zijn domein beschikbaar als kampeerterrein voor padvinders. “Zonder die erfenis van toen zou Gilwell Ada’s Hoeve niet hebben bestaan”, zegt Breed. “En dankzij de inzet van vele vrijwilligers is het in de afgelopen 100 jaar mogelijk gebleken het erfgoed van de vereniging Scouting Nederland te bewaren voor toekomstige generaties. Daar zijn we echt trots op.”

Het 152 pagina’s tellend jubileumboek dient als een echt ‘bewaar-item’ en staat mooi in de boekenkast. De prijs van het boek is 20 euro. Het boek is onder meer te koop in de shop op Ada’s Hoeve of via de website

www.adashoeve.nl

Tekst/Foto: Harry Woertink

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.