TU-studenten in halve finale van NASA-wedstrijd die menselijk verblijf op de maan mogelijk wil maken

0258782_SAM8044.JPG
David Dijkstra (links) en Rene Daatselaar Baarslag zijn de initiatiefnemers van Moon Industry een samenwerkingsverband van TU-studenten die een machine ontwikkelt waarmee water uit het maanoppervlak kan worden onttrokken. Dat is een basisvoorwaarde om menselijk verblijf voor langere tijd mogelijk te maken. Dit is de plek waar zijn interesse voor de ruimte ooit begon: in het buitengebied van Dalfsen werd hij geboeid door de nachtelijke sterrenhemel.

DALFSEN/ZWOLLE – Jazeker, ze knijpen zichzelf ook wel eens in de arm om zich ervan te overtuigen dat het allemaal waar is. “Ik betrap me erop dat ik er bij voorbaat van uitga dat mensen het toch niet geloven als ik ons verhaal vertel”, zegt Rene Daatselaar Baarslag. Zijn collega David Dijkstra vult aan: “Het blijft ons verbazen: dat we het als een groep eenvoudige studenten opnemen tegen Amerikaanse bedrijven en universiteiten die er miljoenen in steken.”

Wat klinkt er dan zo absurd? Rene Daatselaar Baarslag (25, tegenwoordig wonend in Zwolle, maar van zijn derde tot zijn twintigste in Dalfsen) en Zwollenaar David Dijkstra (23, tegenwoordig wonend in de studentenstad Delft) zijn de beide compagnons en initiatiefnemers van het ruimtevaartbedrijf Moon Industry Inc., dat ze in 2019 oprichtten en waar inmiddels twintig gelijkgestemde studenten van de TU Delft deel van uitmaken. Die denken mee over manieren waarop de mens voor langere tijd op de maan zou kunnen verblijven. Dat doen ze zó goed dat ze inmiddels zijn doorgedrongen tot de halve finale van een wedstrijd die is uitgeschreven door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Die wedstrijd, getiteld ‘Break the Ice Lunar Challenge’, startte in 2020.

Water uit de maan

“In eerste instantie meldden 108 teams zich aan uit de hele wereld. Daarvan zijn er nu nog vijftien over en wij zijn de enige Europese deelnemer. Naast een team uit India komen de anderen allemaal uit de Verenigde Staten”, schetst Rene het unieke aspect van Moon Industry binnen het deelnemersveld. De komende maanden werken ze hun concept verder uit voor een werkende machine die water uit het oppervlak van de maan kan ‘minen’. Want dat is de concrete opdracht van de NASA-uitdaging.
David legt uit: “Sinds 1969 zijn er geen mensen meer op de maan geweest. De NASA wil dat opnieuw gaan proberen, maar wil tevens een stap verder gaan: er niet alleen komen, maar er ook blijven. Maar daarvoor heb je een basis-infrastructuur nodig waarmee mensen kunnen overleven en zichzelf kunnen onderhouden. Dat kan door gebruik te maken van reeds aanwezige bronnen, waarvan water de belangrijkste is. Dat zit echter in ijs en gesteenten.” Op basis van een gigantische lijst van randvoorwaarden zetten de deelnemende teams een machine in elkaar die water kan onttrekken aan het maanoppervlak. De machine van Moon Industry, waar inmiddels al drie jaar aan is gewerkt, weegt zo’n 700 kilo en is circa een meter breed. Veel breder kan niet, want het apparaat moet in een raket passen.

Andere toepassingen

Rene en David denken dat ze kans maken om te winnen. Al was het maar vanwege de extra voordelen die hun machine heeft ten opzichte van de apparaten van andere deelnemers. “We hebben gezien dat veel deelnemers zich uitsluitend richten op watertransport en een waterverdeelsysteem”, legt David uit. “Ons systeem focust echter op het transport van ál het materiaal dat naar boven komt en dat wellicht voor andere toepassingen kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor huizenbouw of voor bescherming tegen straling of micro-meteorieten. Want de beoogde huizenbouw is van materiaal dat je het beste kunt vergelijken met een soort ballonnen. Daar moet een 20 centimeter dikke laag omheen om de radioactieve golven van de zon te kunnen weerstaan. Bovendien kan het ‘afval’ dat wordt gemined waarschijnlijk ook voor aardse toepassingen gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij het schoner en veiliger maken van de wereldwijde mijnbouwindustrie.
Op 27 oktober is de deadline: dan moet het prototype van de ontworpen en werkende machine, met uitleg van het concept, zijn aangeleverd bij de NASA. Om dat te realiseren, zoekt Moon Industry nu hulp. Niet alleen financieel – van de benodigde 80.000 euro is al zo’n 20.000 euro aan sponsorgeld binnen – maar vooral in de vorm van helpende handen en materialen. Bij dat laatste kan het om van alles gaan, ook redelijk voor de hand liggende materialen. Denk aan onderdelen en elektronica, zoals bedrading en sensoren, maar ook draaibanken, snijkoppen, mobiele toiletten, bouwlampen en afrastering voor de bouwplaats in Delft. “Het zou mooi zijn als bedrijven dergelijke zaken willen doneren. Ook restmateriaal is welkom”, aldus David. “We zijn van plan iets terug te doen in ruil voor partnerschap.”

Testperiode

“Tot dusver hebben we als team de kar zelf getrokken”, zegt Rene. “Maar omdat de technologie zo innovatief is, redden we de verdere ontwikkeling niet in ons eentje. We zijn op zoek naar regionale samenwerkingspartners met expertise die hierin willen meedenken. Ook helpende handen kunnen contact met ons opnemen.” Dat laatste kan via moonindustryinc@gmail.com. Meer informatie, ook over de crowdfundingsactie, staat op www.moonindustryinc.com. Op 15 juli is er in Wassenaar een benefiet-event met onder meer een veiling.
Rond die tijd hopen ze meer duidelijkheid te hebben over de haalbaarheid van het project. Vanaf 8 september staat een testperiode van 15 dagen gepland. Als ze doordringen tot de finale, mag het prototype op een door de NASA gekozen en gefaciliteerde locatie in de VS getest worden.
De maanreis zelf, met de uiteindelijk ontwikkelde machine aan boord van de raket, staat gepland in 2025. Of ze zich al menselijk leven op de maan kunnen voorstellen? Rene: “Dat gaat waarschijnlijk nog lang duren. Ik zou wel langer willen leven dan wat menselijk gezien mogelijk is, om te zien welke mogelijkheden ontstaan als wonen en leven op de maan uiteindelijk realiteit wordt. Voorlopig vind ik dit al heel wat voor iemand als ik, die vroeger de achtbaan al eng vond.”

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.