Trefkoele en Stoomfabriek gaan voor het ‘grotere werk’

0259560_SF_en_Trefkoele_Bruntink_l_en_Veerbeek_r.jpg
Stefna Bruntink en Ilse Veerbeek.

DALFSEN – Kulturhus Trefkoele en theater De Stoomfabriek slaan de handen ineen om het culturele klimaat in Dalfsen met ingang van het komend jaar een flinke boost te geven. Met drie grote voorstellingen presenteren de twee zich op een voor Dalfsen ongekende wijze. Dat is de inzet van Stoomfabriekprogrammeur Stefna Bruntink en Kulturhusdirecteur Ilse Veerbeek voor het seizoen 2023-2024.

“De Stoomfabriek is niet groot genoeg voor grotere concerten…..,” zegt Stefna Bruntink. “En stichting Trefkoele zocht juist naar versterking van het culturele aspect in haar aanbod,” vult Ilse Veerbeek aan. “Wij denken daarbij meer aan het grotere werk. Wij hebben capaciteit voor zo’n 800 bezoekers; op korte termijn zelfs uit te breiden naar meer dan 900. Voor Trefkoele kan een rol zijn weggelegd zoals Hedon haar plek heeft veroverd in Zwolle.”

Respons

Vóór corona waren er aftastende gesprekken tussen Trefkoele en theater De Stoomfabriek. Vast stond dat het een samenwerking moest worden van gelijkwaardige partners. Uitgaande van één financiële administratie werd een verdeelsleutel ontwikkeld, waarbij kosten en baten naar rato verdeeld zijn. Veerbeek: “Een nieuwe opzet vraagt veel inzet en publiciteit, maar het meeste hangt af van de respons vanuit de bevolking” Eind 2021 was het al duidelijk dat er ruimte moest komen voor grootschaliger uitvoeringen dan De Stoomfabriek aankon en vond er beperkt bestuurlijk overleg plaats. Bruntink: “Aangezien grotere voorstellingen ook een groter risico met zich meebrengen, werden subsidies aangevraagd (toezegging gemeente Dalfsen is al binnen), sponsoren gezocht en andere mogelijkheden voor fondsen onderzocht. Voor De Stoomfabriek alleen – een zuivere vrijwilligersorganisatie – zijn de risico’s te groot. Samen sta je sterker.

Omvangrijke producties

En nu is het dan zover: voor het komende seizoen staan theater De Stoomfabriek en stichting Kulturhus Trefkoele met drie omvangrijke producties in het Trefkoele gebouw. Deze voorstellingen moeten het Kulturhus en Dalfsen een grote naam bezorgen in de wijde omgeving. Bruntink: “We beginnen met de show ‘Back to Amy’ van de Amy Winehouse Tribute Band op 25 november. Een prachtig spektakel, waarmee we direct een grote stap hopen te maken.” Veerbeek: “Op 10 februari 2024, speciaal voor de jeugd van 6 tot 10 vindt er een geweldig kinder-bakgebeuren plaats. Thuisbakker Rutger van den Broek en theatermaker Mark Haayema presenteren een smakelijke show waarbij de zintuigen van de kinderen op alle mogelijke manieren geprikkeld worden.” Trouwe steunpilaar bij vele activiteiten, Jumbo Kamphuis sponsort ook deze voorstelling weer. Dat betekent dat de kinderen na afloop op een goed gevuld Jumbo tasje kunnen rekenen.
Het eerste concertseizoen op de nieuwe basis wordt afgesloten met een optreden van de populaire Fleetwood Mac Tribute Band op 16 maart 2024. Bruntink: “Je kunt nu al kaarten bestellen voor deze events via de site van theater De Stoomfabriek. Dan weet iedereen meteen dat alle kaartverkoop via ons loopt.” Het behoeft geen betoog dat de uiteindelijke voortzetting van deze grote concerten sterk afhankelijk is van de opkomst van het publiek. Veerbeek: “We gaan er publicitair en organisatorisch alles aan doen om dit allemaal goed van de grond te krijgen.”

Deze gezamenlijke aanpak van Trefkoele en theater De Stoomfabriek gaat hopelijk leiden tot een nieuwe, spetterende traditie: superevenementen en grote concerten in Kulturhus Trefkoele ! Aan Stefna Bruntink en Ilse Veerbeek zal het zeker niet liggen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.