Raad akkoord met plannen zaagvaardig maken Molen Den Oord

0258756_MolenDenOord.jpg
.

OMMEN – Stichting de Ommer Molens kan verder met de plannen voor het zaagvaardig maken van Molen Den Oord. De gemeenteraad schaarde zich recentelijk achter de plannen.

Om die uit te kunnen voeren, moet het Historische Museum Ommen de zaagschuur onder de molen, nu nog in gebruik als expositieruimte, opgeven. Daarvoor krijgt het museum straks nieuwe vervangende expositieruimte aan de andere kant van de molen.
Wel stelt de gemeenteraad als voorwaarde dat de betrokken partijen (de Molenstichting als beheerder van de molen en het Cultuurhistorisch Centrum Ommen, de beheervereniging van het museum) vooraf in een intentieovereenkomst uitspreken dat ze bereid zijn om samen tot een gedragen oplossing te komen voor het ruimtevraagstuk van het museum.
De raad trok 400.000 euro uit voor de uitvoering van de plannen, waarvan 100.000 euro voor het zaagvaardig maken van de molen en 250.000 euro voor het oplossen van het ruimtevraagstuk van het museum. De overige 50.000 euro is bestemd voor het tijdelijk oplossen van het ruimtevraagstuk en het opstellen van een ambitiedocument, waarin de kansen voor samenwerkingen tussen de betrokken partijen verder wordt uitgewerkt). De provincie zegde de Stichting Ommer Molens al eerder een subsidie toe van bijna 300.000 euro.

Ambitieuze plannen

De raad sprak van ambitieuze plannen en was kritisch over de vraag of de plannen wel financieel haalbaar zijn. Echter, de win-win situatie bleef ook niet onbelicht. Een toeristische attractie die Ommen nog meer op de kaart zet en de geschiedenis levend houdt, zo werd door de raad gesteld. De PvdA-fractie stemde tegen de plannen; de rest voor. Als het aan de Molenstichting ligt zijn de plannen gerealiseerd in 2024. Dan bestaat Molen Den Oord namelijk 200 jaar.

Foto: 1912. Molen Den Oord als zaagmolen, later korenmolen en straks weer zaagmolen. Foto: collectie OudOmmen.nl

Tekst: Harry Woertink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.