Politiek Verwoord: CU

0258586_ChristenUnie.jpg
.

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Dick Homans namens de CU aan het woord.

Vorige week las ik in de Stentor een beschouwing. Het ging over de Klimaatstraat. Een miljoenenproject dat volgens de schrijver in Dalfsen voor de nodige onrust zorgt. Na het lezen ervan vroeg ik me af wat de bedoeling van de redactie zou kunnen zijn geweest om dit artikel te plaatsen. Wat was de (nieuws)waarde? Ik zocht houvast bij het begrip ‘beschouwing’.

Kritisch

Volgens Van Dale is een beschouwing een kritische bespreking. Dat leverde bij mij de vervolgvraag op of het paginagroot uiten van kritiek, bezwaar en emotie, gecombineerd met enkele citaten en fragmenten uit interviews, inspraaksessies en commissievergaderingen hetzelfde is als een kritische bespreking. Kritisch was het naar mijn mening zeker. Al kun je hierover ook best anders denken. Kritiek uiten is immers niet hetzelfde als kritisch zijn. Maar was het ook een bespreking? Ik twijfelde. Mijn onderbuik zei me dat er meer moest zijn. Ik zocht daarom nog iets verder.

Eigen mening

Vanuit de argumentatieleer, zo lees ik op internet, is een beschouwing een tekst waarvan het doel is de lezer kennis te laten maken met verschillende meningen zodat de lezer zijn eigen mening kan vormen. Kenmerken van een beschouwing zijn verder dat er meer afstand is tot het onderwerp en dat het niet lijkt alsof jij, als schrijver, de ene mening belangrijker vindt dan de andere.
Daar viel voor mij het kwartje. Een beschouwing mag dus kritisch zijn, het mag ook kritiek in zich hebben, maar het mag in geen geval eenzijdig zijn. En door daarnaast enigszins uit te zoomen en afstand te nemen van het onderwerp worden verschillende invalshoeken zichtbaar. Invalshoeken die je als lezer in staat stelt om een eigen mening te vormen.

Onvoldoende

Het artikel in de Stentor mist eigenlijk alle belangrijke ingrediënten om als beschouwing te worden herinnerd. Jammer! Juist op zo’n belangrijk dossier zou een beschouwing immers een mooie meerwaarde kunnen zijn. Voor de lezer, om zich met behulp van de Stentor een mening te vormen, maar zeker ook voor de Stentor zelf om zich te profileren als kwaliteits- regiokrant. Op beide aspecten scoort de Stentor met dit artikel voor mij een onvoldoende.

Herkansing

Naast mijn rol in de gemeenteraad ben ik docent bij hogeschool Windesheim. Het is nooit leuk om onvoldoendes te geven. Ik weet uit ervaring echter ook dat het in zulke gevallen de herkansing is die het ware karakter van de student openbaart. En die herkansing komt er zeker ook voor de Stentor. Ik ben benieuwd.

Dick Homans,
Gemeenteraadslid fractie ChristenUnie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.