Nieuwe haring Dalfijn het wachten waard

(Advertorial)

DALFSEN – Geduld is een schone zaak en dat geldt in het bijzonder voor de liefhebbers van de Hollandse nieuwe die vanaf woensdag 09.00 uur – een goeie week later dan gebruikelijk – bij visspeciaalzaak Dalfijn verkrijgbaar zal zijn.

Vergeleken met voorgaande jaren was de zeewatertemperatuur te laag waardoor de hoeveelheid plankton, het voedsel van de haring, achterbleef. Was het het wachten waard? De gelukkigen die mochten voorproeven vinden van wel.

Gekaakt en gepekeld

Dat harinkje spreekt tot de verbeelding en heeft twee gezichten. De Hollandse nieuwe wordt vanaf juni een week of vier achtereen gevangen. Na die tijd komt er vooral haring met kuit (de zogenoemde maatjesharing, red.) in de netten en dat heeft invloed op het vetpercentage, op de smaakbeleving dus. Die is wat minder uitgesproken”, aldus Gert-Jan Beekhuis van visspeciaalzaak Dalfijn.
Het enige Hollandse aan de haring is de wijze waarop de vis wordt gekaakt en gepekeld. Volgens de overlevering was het Willem Beukelszoon die omstreeks 1380 het haringkaken ontdekte en daarmee een traditie in gang zette. De haring zelf wordt tegenwoordig al jarenlang gevangen in Scandinavische wateren en vindt via Denemarken zijn weg naar de liefhebbers. Smikkelen en gezondheid gaan hand in hand, want de haring maakt deel uit van de vette vis-familie en levert goede vetzuren als DHA en EPA.

Woensdag 21 juni om 09.00 uur begint in Dalfsen het nieuwe haringseizoen. Gert-Jan en Marloes Beekhuis en hun medewerkers zijn er klaar voor. Met of zonder uitjes, aan de staart of in stukjes? Dat is aan u.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.