Mooi maar vooral warm middeleeuws feest in Ommen

0259579_20230617-4446636.jpg
Foto: Ronald Bakker

OMMEN – Ommen was zaterdag 17 juni voor even terug in de middeleeuwen met een sfeer uit ver vervlogen tijden. Als onderdeel van de festiviteiten rond de viering van Ommen 775 jaar stadsrechten was aan de oever van de Vecht een groot middeleeuws ridderkampement opgeslagen.

In de binnenstad werden door ‘middeleeuwse’ acteurs acts opgevoerd zoals vuurspuwen, middeleeuwse muziek, straattheater en spookverhalenvertellen. Ook een steltloper en een omroeper ontbraken niet. Dit om te laten zien hoe Ommen er 775 jaar geleden uitgezien zou kunnen hebben. Op 25 augustus dit jaar is het exact 775 jaar geleden dat de Utrechtse bisschop Otto III Ommen stadsrechten verleende. Op die dag viert Ommen opnieuw een groots feest (zie ook verderop in deze krant)

Op een staander

Op het kampement kon het publiek echte ridders ontmoeten: ook ridders met blinkende harnassen, maar de stalen harnassen stonden deze keer op een staander. De verzengende hitte maakte het dragen van het metalen harnas ondoenlijk. Verder werden op het kampement middeleeuwse ambachten gedemonstreerd. De ambachtslieden vertelden graag over hun werk. Rondom de kerk op het Kerkplein vertoefden de straatacteurs. De schaduw van de bomen was hoognodig om nog enige verkoeling te brengen. De horeca deed goede zaken op het terras.
Radio Vechtdal FM zond de hele dag live uit vanuit café de Herberg en interviewde verschillende Ommenaren die over de geschiedenis van Ommen mochten vertellen.

De dag werd afgesloten met een gezamenlijk optreden van Crescendo, Soli Deo Gloria en De Bazuin met muziek op de Vechtkade, samen goed voor 80 muzikanten. Samen zorgden zij voor een ruim een duur durend prachtig concert met veel publieke belangstelling.

Tekst: Harry Woertink

Foto’s: OudOmmen.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.