Marinus de Jonge, oudste inwoner van Ommen, viert 103de verjaardag

0259725_ARDMdejonge103120230619103516.jpg
.

OMMEN – Burgemeester Hans Vroomen heeft Marinus de Jonge op maandag 19 juni thuis gefeliciteerd met zijn 103de verjaardag. De zondag daarvoor bereikte de oudste inwoner van Ommen de nieuwe mijlpaal, een leeftijd van maar liefst 103 jaar. Marinus werd geboren in Dedemsvaart (Avereest) en volgde aan de technische school in Meppel een opleiding tot schilder. Daarna deed hij een opleiding ‘groente, fruithandel en handelsbekwaamheid’.

Zijn vader Gerrit was schipper op een trekschuit en had een groentehandel. Na het behalen van de laatste diploma’s begon Marinus zelf een groente- en fruitzaak aan de Moerheimstraat in Dedemsvaart. Eind 1955 verhuisde Marinus met zijn vrouw Etje Lantinga naar de Brugstraat 31 in Ommen. In het pand waar nu ‘Smaak’ gevestigd is, nam hij de groentezaak van Geert Fransen over. Terwijl Marinus zich bezighield met de inkoop op veilingen, werd de winkel door Etje gerund. Op de dinsdagen stond Marinus met een kraam op de weekmarkt in Ommen, en op de vrijdag en zaterdag ging hij met de auto langs de deuren venten. Vele jaren zat hij in het bestuur van de toenmalige winkeliersvereniging, welke toen ook de organisatie van de Ommer Bissingh voor haar rekening nam.

Bissingh

De Jonge is ook vele jaren als vrijwilliger actief geweest bij onder meer de Ommer Bissingh en de ondernemersbeurs. In 1970 was hij samen met onder andere Evert Damman, Gerard Stegeman en Harm Kruithof medeoprichter van de lokale politieke partij ‘Gemeentebelangen’. Marinus woont nog altijd in een aanleunwoning in het Hoefijzer in Ommen, en heeft het daar volgens zoon Martin prima naar zijn zin. Echter zijn oren en ogen laten het na 103 jaar dienst wel steeds meer afweten.

Tekst/Foto: Enzio Ardesch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.