Inwoners gemeente Ommen tevreden over kwaliteit Wmo- en Jeugdhulpondersteuning

0259548_gemeentehuis_Ommen_Willem_Lampe.jpg
.

OMMEN – Inwoners van de gemeente Ommen die in 2022 gebruik hebben gemaakt van een Wmo- (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) of Jeugdhulpvoorziening, zijn tevreden over de kwaliteit van de ingezette ondersteuning. Dit blijkt uit het jaarlijkse cliënttevredenheidsonderzoek dat door onderzoeksbureau Magis is uitgevoerd. Cliënten geven het gesprek dat zij met een medewerker van Samen Doen hebben gemiddeld een 7,7. Een verbetering ten opzichte van het jaar daarvoor.

Wethouder Alice van den Nieuwboer: “Het is mooi dat er een verbetering te zien is ten opzichte van 2021. Dit benadrukt dat het belangrijk is om de ervaringen van onze inwoners te onderzoeken. Naar aanleiding van de resultaten van vorig jaar hebben we kunnen bijstellen en verbeteren. Daardoor scoren we beter dit jaar en dat is een mooie ontwikkeling.”

Wmo

Uit het onderzoek blijkt dat 90% van de ondervraagden vindt dat de Wmo-ondersteuning past bij de hulpvraag, 84% vindt dat er voldoende hulp wordt geboden. Wel geeft ongeveer een kwart van de cliënten aan dat het veel moeite kost om hulp aan te vragen. Door de geboden ondersteuning kunnen de meeste inwoners zich beter redden en doen wat ze willen. Van de ondervraagden vindt 86% de kwaliteit van de geboden ondersteuning goed.

Jeugd

Als het gaat om Jeugdhulp, dan vindt het grootste deel van de ondervraagden de ontvangen hulp goed (91%), waarbij de geboden hulp is zoals afgesproken. Ook vindt 94% dat de hulpverleners hun werk goed doen. De wachtlijsten in de Jeugdhulp laten wel zien dat 47% van de cliënten aangeeft niet snel geholpen te zijn. Voor bijna de helft van de ondervraagden kon de hulp binnen twee weken gestart worden, 31% moest twee weken langer wachten. Als verbeterpunt wordt onder andere genoemd dat de communicatie verbeterd kan worden zodat cliënten eerder iets horen.

Jaarlijks onderzoek

De gemeente onderzoekt jaarlijks de ervaringen van de inwoners die gebruik maken van de Wmo en Jeugdhulp. Inwoners ontvangen een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. De gemeente vindt het belangrijk om onderzoek te doen naar cliëntervaringen. De uitkomsten dragen bij aan het verbeteren van de dienstverlening door de gemeente en aan het verhogen van de kwaliteit en inzet van de zorg.

Continumeting

Vanaf 2022 is er een zogenaamde continumeting gestart. Bij de continumeting worden inwoners één maand na het gesprek met een medewerker van Samen Doen uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Na ongeveer zes maanden wordt dit herhaald. Door sneller te weten wat de ervaringen van inwoners zijn, kan de gemeente haar dienstverlening hier beter op laten aansluiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.