Gemeente wil versneld 100 flexibele woningen realiseren

DALFSEN – Het college heeft voor de kernen Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld locaties aangewezen waarop in totaal 100 flexibele woningen gerealiseerd worden. Door deze versnelling wil de gemeente de druk op de woningmarkt voor woningzoekenden verlichten. Samen met de woningbouwcorporaties streeft de gemeente ernaar de eerste woningen in het eerste kwartaal van volgend jaar te realiseren.

Wat zijn de plannen?

De grootste behoefte aan extra woonruimten is in de drie grote kernen: Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld. Daarom wil de gemeente ongeveer 100 flexwoningen verspreid in de gemeente realiseren in:
• Dalfsen, locatie Oosterdalfsen Noord ongeveer 40 flexibele woningen
• Nieuwleusen, locatie Oosterbouwlanden ongeveer 30 flexibele woningen
• Lemelerveld, locatie Waterinkweg ongeveer 30 flexibele woningen

In eerste instantie zal 60% van de toekomstige bewoners bestaan uit reguliere woningzoekenden, starters en spoedzoekers uit de gemeente Dalfsen. Daarnaast is 25% van de woningen voor vluchtelingen uit Oekraïne en circa 15% zal worden bewoond door statushouders.
In de afgelopen periode is onderzocht waar en in welke vorm flexwoningen snel kunnen worden toegevoegd in de gemeente. Door samen te werken met de woningbouwcorporaties kunnen flexwoningen in de huidige plannen worden ingepast. Deze woningen vormen een aanvulling op het reguliere woningbouwprogramma. Dat programma kan zonder vertraging doorgaan. Het zoekgebied voor de flexwoningen is in beeld, de verdere invulling volgt nog.

Woningtekort

In heel Nederland is er een groot tekort aan woningen en dat geldt ook voor gemeente Dalfsen. In het recente lokale woonbehoefteonderzoek (2022 – 2026) wordt dit bevestigd. Er is een statistisch tekort van 2.556 woningen in de periode tussen 2022 en 2026. De vraag is groter dan bleek uit het vorige onderzoek in 2018. Toen bedroeg de berekende vraag 1.327 woningen. Dit woningtekort speelt in alle prijsklassen, maar het meest voor kleinere en betaalbare (gezins)woningen.

Crisis- en herstelwet

Om aan de woningvraag te voldoen lopen er momenteel verschillende (planologische) procedures om in alle kernen van de gemeente Dalfsen nieuwbouwwijken (uitbreiding) te realiseren, ook zijn er verschillende inbreidingsprojecten. Reguliere procedures voor het realiseren van woningen duren erg lang om op korte termijn al effect te hebben. Voor de realisatie van deze ongeveer 100 flexwoningen past de gemeente de Crisis- en herstelwet toe. Wat betekent dat er niet een uitgebreide, maar een verkorte voorbereidingsprocedure kan worden gevolgd. Dit is de snelst mogelijke route om de druk op de woningmarkt te verminderen.

Informatiebijeenkomsten

Nadat de stedenbouwkundige schetsen zijn opgemaakt, er meer bekend is omtrent de mogelijke typen woningen en de verdere planning is opgesteld, organiseert de gemeente in iedere kern een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomsten licht de gemeente de plannen voor flexwoningen toe en kunnen inwoners hun ideeën en/of zorgen uiten. Aanwonenden ontvangen een uitnodigingsbrief en overige belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden via de website van de gemeente. Na aanmelding ontvangen zij een persoonlijke uitnodiging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.