De mooie ambities van het Pigstock festival in Lemele

0260278_Pigstock.JPG
.

‘De kloof tussen de Randstad en het platteland dichten, als was het maar voor één weekend’

LEMELE – “Ik heb wel eens gedacht dat het water uit de Vitens-bron op de Lemelerberg een bepaalde samenstelling moet hebben…” Bastian Pen begint te grinniken. Want het is natuurlijk opvallend. Zijn vriendengroep uit Lemele, allemaal twintigers, houdt van muziek uit de sixties en seventies en alternatieve rockbands. En dat is tegenwoordig best uniek. Uit hun scene zijn inmiddels meerdere Sallandse rockbands voortgekomen: Tricklebolt (waarin Bastian zelf gitaar speelt en zingt), The Damned Few en Jimmy Diamond. En een festival: Pigstock. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juli vindt de zevende editie daarvan plaats. In een bosje achter Lemele.

Een festival met een echt seventies-sfeertje. Een podium tussen de bomen met publiek op bosgrond. En een programma dat geënt is op (psychedelische) rock van vroeger en nu, punk en alternatieve muziek. “Ja, de muziek die wij mooi vinden, waar we in de keet naar luisteren. Heel veel mensen denken dat we vroeger gewoon de platenkast van onze ouders geplunderd hebben, maar dat is het ook niet. Ik heb er ook geen goede verklaring voor. Wel weet ik dat een paar van ons vroeger helemaal gek waren van DeWolff (populaire Nederlandse bluesrockband, red). Misschien dat het daarmee begonnen is…”
Pigstock begon jaren geleden als een verjaardagsfeestje van twee van zijn kameraden, zo vertelt Bastian. “Jim Zwinselman en Jonathan Bloten; zijn familie is eigenaar van de locatie. Ze wilden er livemuziek bij. Al gauw hielp de hele kameradengroep mee. Al vrij snel na afloop besloten we om er een jaarlijks festival van te maken.” En Pigstock bleef in de jaren daarna voorzichtig groeien. Met als hoogtepunt de editie van vorig jaar. Op vrijdag voorafgegaan door een drive-in concert van Tricklebolt op een weiland vlak naast het bosje met zo’n 350 bezoekers en op de dag zelf, zo schat Bastian, nog eens zo’n vierhonderd. Dit jaar besloten ze om van Pigstock een tweedaags feestje te maken. “Als het hele spul er dan toch staat, kun je ook twee dagen draaien. Ik had er vroeger wel eens moeite mee dat we dit hele circus konden optuigen voor één dag en het grootste deel van het publiek dan pas tegen half elf kwam. Dan heb je nog 2,5 uur. Maar inmiddels weet het publiek ons gelukkig ook al eerder op de avond te vinden. Nu trekken we ook meer lui van buiten die echt voor de muziek komen.”

Hippies

Want het publiek van Pigstock is een zeer bont gezelschap: reguliere rockliefhebbers uit de regio, maar ook ‘hippies’ en vrije geesten van elders. En dat heeft, zo stelt Bastian, weer te maken met zijn kameradengroep. “Er zijn er relatief veel hier blijven hangen. Maar daarvan is weer een groot deel met muziek bezig. Daarnaast zijn er maten elders gaan studeren. Iedereen heeft zijn eigen netwerk en hier ontmoet iedereen elkaar. Hippies en boeren, om het maar een beetje te chargeren. Dat is ook onze kracht.” Maar het brengt af en toe ook wat problemen met zich mee. Zeker nu de boerensector onder druk staat. Om maar opnieuw te chargeren: linkse wereldverbeteraars versus de noeste praktijk. “En daar staan wij dus als vriendengroep een beetje tussenin. Laat iedereen hier met elkaar vooral plezier hebben. Wees het er dan in elk geval met elkaar over eens dat je allemaal van dezelfde muziek houdt. Tegenwoordig draait elke discussie toch al snel uit op modder gooien. Drink samen een biertje en ga genieten. Dat is ook een beetje ons doel: de kloof tussen de Randstad en het platteland dichten, als was het maar voor één weekend…”

Programma

Op vrijdag 7 juli zijn er vanaf 19.00 uur optredens van Tricklebolt (seventies rock, inmiddels opgefrist met nieuwe invloeden), Ralph de Jongh (bluesrock), Turborotonde (improvisatieband met spontane jams), Cavolo Nero (exotische grooves) en het Space Age DJ Collective. Zaterdag gaat het programma vanaf 15.00 uur verder met optredens van The Grand East (alternatieve bluesrock), Splinter (glampunk), Heath (psychedelische rock à la The Doors), Supersonic Blues (seventies hardrock),The People’s Pleasure Grounds (zon, zee, strand en hippies), Zuster Zonnebloem (psychedelische seventiesmuziek), Van Tastik (one-man bluesband) en DJ Mr. Rockafellar. Voor kaarten zie https://linktr.ee/pigstock. Het terrein is te vinden aan het Zandeinde 1 in Lemele.

Foto: Tjeerd Derkink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.