College wil Waterfrontpanden behouden voor Stoomfabriek en horeca

DALFSEN – Het College van B&W van Dalfsen wil dat de gemeente eigenaar blijft van de twee Waterfrontpanden: de Stoomcichoreifabriek en de Witte Villa. Daarin zijn nu theater De Stoomfabriek en twee horecagelegenheden gevestigd. “De unieke uitstraling, de culturele functie en de levendigheid die het brengt zijn onder meer redenen hieraan vast te willen houden”, zo laat de gemeente weten. De raad praat er in juni over.In 2021 is een evaluatie uitgevoerd naar de werking van de constructie met het theater De Stoomfabriek en de horeca in beide panden. Die evaluatie legde een aantal kwetsbaarheden in de uitvoering bloot. De gemeenteraad vroeg vervolgens onderzoek te doen naar een aantal scenario’s, variërend tussen verkoop van de panden en diverse verhuurconstructies. Als reactie op het onderzoek stonden enkele vrijwilligers op die hun expertise aanboden. Onder aanvoering van dit interim-bestuur is vanaf die periode rust en stabiliteit gecreëerd. De afgelopen twee jaar zijn forse stappen gezet in de vormgeving van de governance, het op orde krijgen van de financiële stromen rondom de verhuur en de inbedding van het beheer. Bovendien is de relatie met de ondernemer verbeterd.
“Ik heb enorm veel waardering voor de hoeveelheid en de kwaliteit van het werk dat door het interim-bestuur is verzet. Alles is goed op de rails en er staat een financieel gezond, toekomstgericht theater waar veel inwoners met plezier naar toegaan”, aldus verantwoordelijk wethouder Jan Uitslag. “We gaven ze bewust daar de tijd voor, dit is geen haastklus. Inmiddels zijn we toe aan de volgende fase: het onderzoek. Het door de gemeenteraad gevraagde onderzoek is uitgebreid en behoorlijk arbeidsintensief. Om te voorkomen dat we werk voor niets doen, leggen we de raad eerst de principevraag voor of we als gemeente de gebouwen in eigendom willen houden of dat de gemeenteraad de panden wil verkopen. Hierdoor wordt er meer richting gegeven aan mogelijke vervolgstappen die daardoor efficiënter en sneller verkend kunnen worden.”

Grip houden

De Stoomcichoreifabriek en de Witte Villa zijn als historisch erfgoed belangrijk voor Dalfsen. De unieke locatie aan de Vecht en het bepalende aanzicht op Dalfsen zijn redenen voor de gemeente hier goed grip op te willen houden. Bij de ontwikkeling van het Waterfront (2014) ontstond daarbij de unieke kans om een lokaal theater te realiseren in Dalfsen. Hierbij zijn zowel de Stoomcichoreifabriek als De Witte Villa in eigendom van de gemeente gebleven. De stichting die verantwoordelijk is voor het theater, verhuurt deze twee panden voor horeca-activiteiten. “De terrassen en activiteiten zorgen voor levendigheid rondom het Waterfront, aanloop richting het centrum en een positieve beleving van ons dorp”, zo laat de gemeente weten. Uitslag vervolgt: “Door de panden in eigendom te houden, kan de gemeente blijven sturen op deze beeldbepalende panden en de noodzakelijke samenwerkingsvorm tussen theater en horeca bevorderen, zonder derden die een ander belang hebben. Bij verkoop is dat veel lastiger.”

Onsplitsbaar

Het theater biedt een breed en toegankelijk programma. “Vele vrijwilligers maken dit mogelijk waardoor het echt een plek is geworden waar veel jongeren en ouderen elkaar ontmoeten op cultureel gebied”, zo stelt de gemeente. “Relevant is verder dat het theater en het Grand Café onsplitsbaar aan elkaar verbonden zijn in het pand de Stoomcichoreifabriek. Uit onderzoek blijkt dat deze functies zodanig met elkaar zijn verweven dat apart eigendomsoverdracht niet mogelijk is. Voor een mogelijke koper en het bestendigen van een theater in Dalfsen, kan dit een uitdaging zijn. Anders dan de kulturhusen zijn het theater en het beheer van beide locaties niet afhankelijk van enige subsidie van de gemeente. De kosten worden gedekt met de huuropbrengst waardoor er geen extra financiële middelen nodig zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.