Burgemeesters Ommen en Recke willen stedenband vernieuwen:

0259587_SAM8134.JPG
De burgemeesters Peter Vos van Recke (links) en Hans Vroomen van Ommen waren zaterdag enthousiast over de vele activiteiten in de stad en de buurtschappen. Hier zijn ze te gast op het middeleeuwse kampement aan de oever van de Vecht.

‘Oog krijgen voor elkaars overeenkomsten en verschillen’

OMMEN – Eén telefoontje van burgemeester Peter Vos naar zijn collega Hans Vroomen was in het voorjaar van 2021 voldoende om gezamenlijk de schouders te zetten onder het vernieuwen van de stedenband tussen Ommen en Recke. Die kreeg afgelopen zaterdag opnieuw gestalte, toen de eerste burger van de Duitse partnerstad Ommen bezocht tijdens de viering van 775 jaar stadsrechten.

De twee burgemeesters gingen per bus ‘op toernee’ langs diverse evenementen in de stad en de buurtschappen: het Bierdoppenfestival in Arriën, het middeleeuwse feest bij het Historisch Centrum Ommen, de boerenmarkt in Vilsteren, de zeskamp in Lemele en de festiviteiten waarmee Ommen zaterdag 775 jaar stadsrechten vierde. Ze bezochten onder meer het ridderkampement aan de Vechtoever, waar zij rondkeken bij het middeleeuws spektakel en spraken met ridders, muzikanten, verhalenvertellers en ambachtslieden. Naast vele andere belangstellenden kregen ook de twee burgemeesters zo een beeld van het leven in de tijd dat Ommen haar stadsrechten kreeg.

Nieuw leven

Daarbij stonden ze ook even stil bij de stedenband die Ommen en Recke sinds 1989 onderhouden. Op enkele contacten na, zoals die van muziek- en voetbalverenigingen, belandde dat partnerschap de laatste jaren op dood spoor, maar beide burgemeesters zien graag dat deze grensoverschrijdende verbintenis nieuw leven wordt ingeblazen. “Het is een van de onderwerpen waar ik me sterk voor heb gemaakt tijdens de laatste burgemeestersverkiezingen”, aldus de in november 2020 aangetreden Vos (in Duitsland worden burgemeesters rechtstreeks door inwoners gekozen, red.). “Omdat ik het mooi en zinvol vind als we als Europese buren meer aandacht aan elkaar besteden. Ik heb mijn collega in Ommen gebeld met de vraag of we daar gezamenlijk werk van kunnen maken en die reageerde meteen enthousiast.”
Dat leidde begin 2022 tot gesprekken tussen vertegenwoordigers van enkele verenigingen uit Ommen en Recke over een hernieuwing van het partnerschap. Met een positieve uitkomst, die er onder meer toe leidde dat een grote groep Ommenaren voorjaar 2022 een bezoek bracht aan het ruim elfduizend inwoners tellende Recke, ten noordwesten van Osnabrück in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Een flinke delegatie uit Recke bezocht vorig jaar augustus de internationale Ommen Bissinghdag. Ook de grote feestdag rond 775 jaar stadsrechten, op vrijdag 25 augustus, vormt binnenkort een goede aanleiding voor een bezoek van een afvaardiging uit Recke.

Samen optrekken

“We zijn vanuit Europees perspectief uiteindelijk één regio, we wonen niet ver bij elkaar vandaan”, aldus Vos. “Zeker met de huidige internationale politieke problemen is het goed als we samen optrekken en kijken naar wat ons bindt, wat we gemeenschappelijk hebben.”
Burgemeester Vroomen onderstreept dat belang: “Bij de start van het partnerschap tussen Ommen en Recke was dat ook het uitgangspunt. Het was een historische periode, net na de val van de Muur, waarin een gevoel van gemeenschappelijkheid naar voren kwam. Dat hebben we ook nu nodig, in een tijd waarin we als landen, maar ook als Europa, voor veel uitdagingen staan. Er is geen enkel land dat de problemen van het huidige tijdsgewricht alleen kan oplossen. Dat lukt alleen als we elkaar beter leren kennen en oog hebben voor zowel onze overeenkomsten als onze verschillen. En dat geldt niet alleen op het niveau van beleidsmakers en politici, maar júist op het niveau van de inwoners. Daarom vond ik die gesprekken met mensen in de bus zo belangrijk. Alleen als we elkaar blijven ontmoeten, kunnen we het besef vasthouden dat we elkaar nodig hebben.”

Spontaniteit

Met dat laatste doelt Vroomen op de bus waarmee de toertocht langs de evenementen werd ondernomen. “Wie dat wilde, kon gewoon in- en uitstappen en in gesprek gaan. Heel veel mensen deden dat en we hoorden veel enthousiaste reacties, met name over de manier waarop al deze evenementen georganiseerd waren. Maar ook spraken toeristen en andere bezoekers hun waardering uit over de schoonheid van deze omgeving. Als inwoners van deze regio zijn we geneigd dat vanzelfsprekend te vinden, maar voor veel mensen is het dat niet.”
Burgemeester Peter Vos van Recke roemt met name de spontaniteit van de dag. “Wij Duitsers zijn doorgaans erg perfectionistisch; alles moet volgens plan verlopen. In Nederland is men ook goed in organiseren, maar heeft men er minder moeite mee als niet alles gaat zoals voorzien.” Hij ziet nóg een verschil: “Ook Recke moet het deels hebben van het toerisme, maar we zijn daarin veel minder ver dan Ommen, dat de zaken ook grootster aanpakt. Daar kunnen we wellicht nog wat van leren.” Overeenkomsten ziet hij ook: “We zijn allebei gemeenten met vriendelijke inwoners, die van harte open staan voor bezoekers. We beschikken allebei over een bloeiend verenigingsleven en hebben natuur, cultuur en historie als sterke punten.”

Inwoners

De verschillen treden ook aan de oppervlakte in de manier waarop beide gemeenten vorm geven aan een herleving van de stedenband. Ommen richt er een afzonderlijke stichting voor op. “Omdat we als gemeente niet alles zelf willen doen, maar vooral willen faciliteren en ondersteunen”, aldus Vroomen. Een recente oproep voor bestuursleden heeft geresulteerd in enkele reacties. De gesprekken over de vorming van de stichting worden voortgezet.
Recke pakt het anders aan. “We houden het organiseren van activiteiten rond de stedenband dichter bij onszelf, bij de gemeentelijke en regionale organisaties”, aldus Vos. “We richten er geen afzonderlijke club voor op, al is het natuurlijk van wezenlijk belang dat de uitwisseling vooral door de inwoners en de verenigingen gedragen wordt.” Vroomen beaamt dat: “Het moet vanuit de samenleving komen, alleen dán gaat het echt leven in de harten van de inwoners. Als gemeente willen we de contacten zeker niet loslaten, maar het is mooi om te zien – ook op een dag als deze – dat inwoners er graag de schouders onder willen zetten. Dat hoort bij Ommen, dat is de kracht van de plaatselijke samenleving, en dat zal in Recke niet anders zijn.”

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.