Bostheater Ommen davert de zomer in met Rowwen Hèze en Typhoon

0259237_Rowwen_Heze.jpg
.

(Advertorial)

OMMEN – Vechtstad Ommen gaat topdagen tegemoet op cultureel en muzikaal gebied. Zaterdag staat naast het middeleeuws festijn, op en rond de boorden van de Vecht, het bierdoppenfestival voor KiKa in het buurtschap Arriën op het programma. Of dat allemaal nog niet genoeg is doet ook Bostheater Ommen een flinke duit in de muzikale zak.

Het feestelijke gedonder en gelazer begint op zaterdagavond met Rowwen Hèze. Nauwelijks uitgezweet en bekomen van de drukte en het gehakketak is het een dag later wederom alle hens aan dek. In het amfitheater tussen de eeuwig ruisende bossen gaat Typhoon zijn boodschap verkondigen. Ongetwijfeld worden de bezoekers door de Zwolse rapper meegesleurd en verzocht mee te blèren, dan wel te springen en dansen, of euh, ja dat ook, af en toe te luisteren naar zijn evangelie.

Folk-invloeden

Rowwen Hèze…, het was inderdaad ‘een kwestie van geduld’ – met een vette knipoog naar een van hun grootste knallers – eer de Limburgers het amfitheater achter recreatieoord Ommerland met een bezoek zouden komen vereren. De dialectband komt daarvoor over uit America. Niet de Verenigde Staten, maar een lieflijk dorpje in de Peel, gelegen in het noorden van de provincie Limburg. De naam van het genootschap verwijst naar Christiaan Hesen, een zonderlinge dorpsgenoot met een vreeswekkend uiterlijk en een ruig, zeker niet onbesproken verleden. Hij droeg de bijnaam Rowwen Hèze, een bijnaam welke werd geadopteerd door de band. Opgericht in 1985 beleefde het gezelschap rond zanger Jack Poels zeven lentes later een landelijke doorbraak met optredens op Pinkpop en de Amsterdamse Uitmarkt. Beide concerten werden live op TV uitgezonden. Sindsdien speelde Rowwen Hèze meerdere malen op Pinkpop, maar ook op megafestivals als Lowlands, Parkpop en Roskilde. Legendarisch is de samenwerking met Tex-Mex band Los Lobos in het programma PardisoLife! (1999), alsmede het optreden als support act van The Rolling Stones tijdens de Bridges to Babylon-tour (Landgraaf, 1999).
De aanstekelijke muziek van Rowwèn Heze kent folk-invloeden, zoals Tex-Mex en Polka. Naast vele opzwepende nummers als ‘Bestel mar’, ‘Henk is enne lollige vent’ en ‘De neus umhoeg’, waar het onmogelijk is om te blijven zwijgen of stil te zitten, heeft de band ook gevoelige ballads in het repertoire.

Smullen geblazen

Nauwelijks 24 uur later lost Typhoon de Americanen af. Vreemd eigenlijk. De rapper uit de eredivisie van de lichte muziek woont nauwelijks 25 kilometertjes westwaarts van de Vechtstad, maar stond nooit eerder op het podium van Bostheater Ommen. Daar komt verandering in. Zondag reist de hiphopmuzikant vanuit Zwolle af naar het amfitheater achter camping Ommerland. Het wordt ongetwijfeld smullen geblazen als de rapper prijsnummers als ‘Zandloper’, ‘Surfen’, ‘Hemel Valt’ en ‘Het Eind’ op zijn gehoor gaat afvuren. Het Bostheater lijkt bij uitstek geschikt plek voor de man die zijn ziel en zaligheid blootlegt met rake en eerlijke teksten. Verwacht een intense avond met een mix van oud werk, nieuwe muziek en ‘spoken word’.
Typhoon, eigenlijke naam Glenn de Randamie, begon al jong met het maken van muziek. Grote levensthema’s weet hij op een rake manier te vangen in persoonlijke opvattingen en uitingen over liefde, geloof, levenskeuzes, slavernij en ambitie. Dit leverde drie fraaie albums op, met onder meer twee Edisons voor album ‘Lobi da Basi’ en optredens op grote festivals als Lowlands, Pinkpop en North Sea Jazz.
Opgroeiend in een groot Surinaams gezin met een deels Portugese, Chinese, Indiase en Creoolse achtergrond, kon het niet anders dat al deze invloeden doorklinken in zijn muziek. Met zijn kleurrijke, energetische en poëtische muzikale verhalen neemt Typhoon je mee in thema’s als discriminatie, geloof, hoop en liefde en laat daar zijn licht op schijnen. Nooit vermanend en wijzend met een beschuldigend vingertje, maar altijd verbindend. In zijn live shows wordt de bezoeker niet alleen muzikaal, maar ook fysiek meegenomen in het verhaal dat hij te vertellen heeft. Op het ene nummer sta je te dansen en te springen, terwijl je bij de volgende song liever stilletjes de oprechte teksten tot je neemt. Typhoon raakt in de ziel en zet aan het denken over je leven, je visie, je gedrag en je gevoelens.
Voor beide optredens zijn nog beperkt kaarten beschikbaar. Nadere info over prijzen, toegang, route en parkeren, check

www.bostheaterommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.