BBB Overijssel gaat voor Sallandse gedeputeerden

0259558_0259479LemelerveldschoolontbijMauritsvonMartels.jpg
Maurits von Martels als CDA-Kamerlid tijdens het nationaal schoolontbijt in de Varkenshoff in Lemelerveld.

REGIO – BBB Overijssel, de grote winnaar van de provinciale verkiezingen in maart met zeventien zetels in de Staten, kiest voor twee Sallandse kandidaten in het nieuwe College van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie. Het gaat om Maurits von Martels uit Dalfsen, oud-CDA-Kamerlid en net gestopt als melkveehouder, en om Liesbeth Grijsen, nu nog wethouder Gemeentebelang in Deventer en eigenaresse van een melkveebedrijf in Lettele.

Volgens medeformateur Wout Wagenmans, oud-wethouder van Raalte, moet het nieuwe college van GS van Overijssel met daarin BBB, VVD, PvdA, GroenLinks en SGP op vrij korte termijn geïnstalleerd worden. De bedoeling is dat op 12 juli, tijdens de laatste Statenvergadering voor het zomerreces, de vijf nieuwe gedeputeerden worden benoemd. Vooruitlopend daarop stellen de Provinciale Staten woensdag 21 juni al de zogeheten benoemingscommissie samen.
De twee BBB-kandidaat-gedeputeerden zijn, naast hun vele bestuurlijke en politieke activiteiten, bekend in en met de landbouw in Overijssel. Maurits von Martels uit het buurtschap Hessum was jarenlang gemeenteraadslid en twee periodes wethouder voor het CDA in Dalfsen. in 2008 was hij ook ‘Sallandse Boer’ tijdens Stöppelhaene in Raalte. Ondanks een lage plek op de landelijke CDA-lijst kwam hij in 2017 met ruim 21.000 voorkeurstemmen na een succesvolle campagne ‘Meer boerenverstand in de Kamer’ in de Tweede Kamer. De basis van dat bijzondere kiesresultaat was zijn keuze om vooral te mikken op stemmen uit enerzijds het Vechtdal en Salland en anderzijds de landbouw in heel Nederland. In de gemeente Dalfsen wist hij alleen al 3.500 stemmen te vergaren; “Het filmpje waarin ik als CDA 44 Maurits von Martels vanuit mijn stal aan premier Rutte vraag om meer boerenverstand is 127.000 keer bekeken bijvoorbeeld. Ook filmpjes met bijvoorbeeld de varkenshouders Herbert en Annie-Marie Noordman in Lemelerveld zijn vele duizenden keren bekeken.”
Bij de verkiezingen in 2021 stapte hij boos uit het CDA dat hem toen een lage plaats op de kieslijst had gegeven. “Ik zag dat als een gebrek aan waardering. Ik voelde me afgeserveerd.” Daarna stapte hij na enige aarzeling uit het CDA en werd in oktober 2021 lid van BBB. Echtgenote Aimée stapte al eerder over naar die partij die toen net actief was geworden. Boegbeeld Caroline van der Plas reed met een stoet tractoren langs het melkveebedrijf in Hessum uit waardering voor zijn inzet in de Tweede Kamer en dat maakte indruk op Maurits von Martels: “Ik heb altijd wel warme gevoelens voor BBB gehad. Die partij voelt het heersende sentiment in de landbouw heel goed aan en brengt dat ook onder de aandacht van grote groepen in deze maatschappij. Dat doen ze nuchter en realistisch, ook al door de aanwezige kennis van zaken. En BBB-Kamerlid Caroline van der Plas weet dat in Den Haag natuurlijk ook heel goed te verwoorden.”

Messi

In datzelfde interview ontkende hij dat er al afspraken zouden zijn gemaakt voor een politieke functie namens BBB: “Ik ga meepraten en mijn kennis en Haagse ervaring inbrengen. Er zijn in ieder geval geen afspraken gemaakt over een plek op de kieslijst bij de provinciale of landelijke verkiezingen komende jaren. Vergelijk het maar met voetbal. Zelfs al ben je Messi, dan moet je je toch eerst gewoon waarmaken op de trainingen. Je hebt nooit vanzelf een basisplaats zeg maar. Al wil ik mijn eigen voetbalprestaties bij Dalfsen zeker niet vergelijken met die van Messi.”
De tweede kandidaat-gedeputeerde Liesbeth Grijsen uit Lettele is geen lid van BBB, maar van de lokale partij Gemeentebelang in Deventer. Zij is al vele jaren politiek actief als raadslid (sinds 2005) en wethouder (sinds 2014) voor GB in Deventer. Jarenlang zat ze dus ook in dezelfde fractie als varkenshouder Erik Stegink in Bathmen, inmiddels landelijk voorzitter van BBB.
Als lijsttrekker van Gemeentebelang was Liesbeth Grijsen succesvol; twee zetels winst bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen en met negen zetels in de Deventer raad verreweg de grootste partij. Haar vaste medewerkers Alex en Gerjanne runnen al jaren het bedrijf met zo’n zeventig koeien na het overlijden van haar echtgenoot.

Beeldvorming

In een interview stelde ze onder meer dat de in discussies over de landbouw meer om feiten moeten gaan. “Die beeldvorming van de landbouw bij de burgers in deze tijd is zo belangrijk, maar die moet gebaseerd zijn op feiten. Het is lang niet altijd even genuanceerd en vaak eenzijdig, lees er maar publicaties in landelijke kranten op na. Al denken de meeste Nederlanders nog steeds positief over onze sector. Bovendien, wat zou een stad als Deventer zijn zonder het omliggende platteland? We kunnen ons niet eens permitteren dat hier geen boeren meer actief zijn. En ondanks die soms bekritiseerde schaalvergroting hebben we hier nog steeds een aantrekkelijk Sallands landschap.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.