WSV De Vechtstreek al 45 jaar promotor van de watersport in Ommen

0257661_WSV.jpg
.

OMMEN – WSV de Vechtstreek werd op 7 maart 1978 opgericht door de heren Gernant, Van Elburg en Maris en stelde zich tot doel: de beoefening en bevordering van watersport voor haar leden in de Vechtstreek. De watersportvereniging stond op 12 en 13 mei stil bij haar 45-jarig bestaan.

“Door de jaren heen is De Vechtstreek uitgegroeid tot een vereniging met 55 vaste leden, die met hun boten in de haven van Ommen liggen”, vertelt voorzitter Yda van Oosten. “Daarnaast hebben we 140 hellingleden. Die maken gebruik van de helling, om bij tijd en wijle een dagje te varen op de Vecht. We merken dat de watersport in populariteit stijgt. Er is een stijgende vraag naar ligplekken.”
Na een blik over de volle jachthaven vervolgt de preses haar verhaal. “WSV de Vechtstreek dankt zijn bestaansrecht aan de inzet van vele vrijwilligers. Denk niet alleen aan bestuurlijke taken, maar ook het havenmeesterschap en voor de werkzaamheden die er in en rond de haven van Ommen moeten gebeuren, denk bijvoorbeeld aan grasmaaien, onkruid trekken, schoonmaakwerkzaamheden, maar ook het bijhouden van de website. Als je lid bent van de vereniging, dan wordt inzet verwacht. Daarmee houden we de kosten laag en bovenal: betrokkenheid schept een band.”

Havenmeesters

De jachthaven is een dikke acht jaar geleden gerenoveerd en wordt gehuurd van de gemeente Ommen. In 2020 zijn de sanitaire voorzieningen en het havenkantoor vernieuwd. Om ook in de toekomst een duurzame en aantrekkelijke haven te blijven, lopen er plannen voor het vervangen van de oude drijvende steigers. Een vaste kade moet daarvoor in de plaats komen. In de havenkom moet deze toegankelijker worden voor kanoërs en suppers en een mogelijkheid bieden voor elektrische sloepen, om op te laden.
Het beheer en toezicht van de haven ligt bij de havenmeesters Henk Davenschot en Henny Prins, de laatste was echtgenote van de jammerlijk overleden Bertus Prins, de havenmeester met de mooiste krulsnor van Ommen. Een plaquette op een zitbank mag gezien worden als een eerbetoon aan deze markante gastheer van de pleziervaart. “Er ligt een vacature”, vertelt Davenschot. “Drie havenmeesters is geen overbodige luxe. Ik ben watersportliefhebber en woon in Den Ham. Iemand uit de directe omgeving is het makkelijkst en meest voordehand liggend. De taak van havenmeester ligt in het verlengde van wat ik deed voor mijn pensionering: testen van sollicitanten en training geven aan instappers bij Larcom. Het omgaan met mensen, contacten opbouwen en onderhouden ligt me goed. Wat een havenmeester doet? Toezicht houden. Leggen de boten goed aan, wordt er geen rommel gemaakt, liggeld innen, meest routinewerk, maar soms moet je aan de bak bij calamiteiten. Werd een keer thuis gebeld met de melding dat het water flink aan het stijgen was. Dan is het zaak rustig te blijven, maar wel actie te ondernemen en te zorgen dat iedereen op tijd, maar rustig de haven verlaat.”

 

Visitekaartje

“De haven, prachtig gelegen in het hart van Ommen, is een visitekaartje voor de stad”, besluit Van Oosten. “Terugkijkend op een rijk verleden en vooruitkijkend op een mooie duurzame toekomst hopen wij dat de vereniging nog vele jaren bij mag dragen aan de bevordering van de watersport en het verfraaien van Ommen, door de aanwezigheid van fraaie boten, jachten en andere vaartuigen in de mooi aangelegde haven. Daarnaast hopen wij als vereniging een belangrijke bijdrage te mogen leveren aan het plezier in watersport op de Vecht.” Zie www.wsvommen.nl

Tekst/Foto: Willem Lampe

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.