Van speelparadijs tot broedterrein

0256695_Ommermars_-_lente__1.jpg
.

OMMEN – Het was zo’n goed uitgedacht plan voor de Ommermars: het oostelijke gedeelte een speelparadijs voor kinderen annex recreatiegebied voor zonaanbidders, om te poedelen en te zonnen, terwijl de westkant een broedterrein en stiltegebied moest worden voor watervogels en ander gevogelte met een voorliefde voor stille, geaccidenteerde zandvlaktes. Grote groepen ganzen vonden al snel hun weg naar dit ondiepe watergebied. Meeuwen ook. Toch laat de natuur zich af en toe lastig sturen. Een zwanenechtpaar leek een stek pal uit de wind, naast de muur van het pirateneilandje een perfecte locatie om hun levensgeluk op te bouwen. Door het slechte voorjaarsweer heerste er rust en stilte in het recreatiegedeelte annex speelgebied. Een ideale stek om een nest te bouwen, moet het zwanenechtpaar gedacht hebben. Moeder zwaan zit inmiddels op eieren, terwijl vader zwaan de wacht houdt en iedereen die het nest iets te dicht nadert waarschuwt met ingetrokken hals en opgezette veren. De boodschap is duidelijk: scheer je weg! Aan het voornemen dat dit gedeelte bestemd was voor spelende kinderen en hun wakende ouders had de familie zwaan geen boodschap. Ach ja, de natuur laat zich moeilijk sturen.

Tekst: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.