Politiek Verwoord

0256662_0253256logoGemeentebelangen.jpg
.

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Inge Haarman van Gemeentebelangen aan het woord.

Als Gemeentebelangen zetten we ons in voor een aantrekkelijk en leefbaar winkel- en verblijfsgebied in het centrum van Dalfsen. Dat is ook een van de kaders die vorig jaar zijn vastgesteld.

Autovrij

Andere kaders zijn dat de Prinsenstraat en het Kerkplein autovrij worden en de locatie Fokkens ingevuld wordt met groen, openbare ruimte en bebouwing.
Om autovrij te kunnen worden, is het echter noodzakelijk dat het parkeren goed geregeld wordt. Een extern bureau heeft onderzoek gedaan en de conclusie getrokken dat er parkeerruimte genoeg is, maar wij delen die duiding niet. Er is uitgegaan van een gemiddelde op bepaalde dagen in december. In de huidige situatie is echter al een tekort aan parkeerplaatsen, bijvoorbeeld bij slecht weer, bij rouw- en trouwgelegenheden en bij evenementen. Bij uitvaarten staat alles vol en wordt steeds verder de wijk in geparkeerd. Een ongewenste situatie. Uitzonderingen voor autovrij blijven natuurlijk hulpdiensten, rouwauto’s en mensen die slecht ter been zijn, zij moeten immers wel de Prinsenstraat in kunnen rijden. Voor die laatste groep kunnen dag en uren worden aangewezen.

Gastvrij

Het moet voor onze eigen inwoners goed geregeld zijn maar Dalfsen wil ook gastvrij zijn, mensen kunnen ontvangen. Winkels, het theater, de horeca. Als het terrein van Fokkens wordt gebruikt waar het indertijd voor gekocht is, dan kan nabij winkels en horeca worden geparkeerd, en kan laden en lossen geregeld worden. Want als het bestelverkeer weg is uit de Prinsenstraat dan wordt het vanzelf autoluw. Het Fokkensterrein kan goed als pleintje of hofje ingericht worden met eventueel openbare toiletten, daarbij kan een doorsteek gemaakt worden naar de Prinsenstraat, dat was bij de aankoop destijds ook de bedoeling. Groot voordeel is dat het snel geregeld kan worden. Daarmee wordt voldaan aan het kader dat er voor- tijdens en na de werkzaamheden voldoende parkeergelegenheid moet zijn in de nabijheid van winkels. Laten we niet vergeten dat Dalfsen een boodschappendorp is, het centrum moet goed bereikbaar zijn.
Wandelaars en fietsers gaan voor en als de auto in de buurt geparkeerd kan worden kan dat prima samengaan met autovrij maken en – inrichten van Prinsenstraat en Kerkplein. Als duidelijk is waar de auto neergezet kan worden voorkom je dat veel rondjes gereden moeten worden om een parkeerplaats te vinden. Bovendien wordt ons dorp groter en wonen mensen verder weg van het centrum. Ook moeten we er rekening mee houden dat meer boven winkels gewoond gaat worden, dat vraagt ook meer parkeergelegenheid, bewoners krijgen immers ook bezoek.

Ondernemers

Een klimaatstraat gaat niet alleen over auto’s. Ook over waterbeheersing en groene invulling, over materiaalgebruik. Als wij de dorpse sfeer in ons dorp, ons centrum en ons winkelbestand leefbaar en in stand willen houden dan moeten we goed faciliteren, dan moet het parkeren goed geregeld zijn. We willen toch niet zo worden als Ommen waar veel leegstand is sinds het parkeerbeleid is aangepast? Ondernemers zorgen dat wij in het dorp onze boodschappen kunnen doen, zij zorgen voor sponsoring en organiseren activiteiten zoals Sinterklaas.
Dus laten we hen goed faciliteren zodat het (winkel)centrum behouden blijft.

Inge Haarman
Gemeentebelangen

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.