‘Oorlogsslachtoffers zijn een schakel in het doorgeven van herinneringen’

0257250_SAM7852.JPG
Burgemeester Van Lente en kinderburgemeester Benthe Dijkman staan stil bij de gevallenen tijdens de kranslegging bij het oorlogsmonument in Nieuwleusen.

NIEUWLEUSEN – “Nog even en de jaartallen 1940-1945 zijn verworden tot geschiedenis. Steeds minder mensen kunnen hun verhaal over deze oorlogsjaren nog uit de eerste hand vertellen. Maar dat betekent niet dat de sporen van de oorlog uit onze samenleving zijn verdwenen. We kunnen terugblikken met boeken, foto’s en films, maar vooral aan de hand van verhalen die ook wij weer doorvertellen.”

Met deze woorden gaf burgemeester Erica van Lente donderdagavond tijdens de jaarlijkse dodenherdenking het belang aan van het blijvend herdenken en blijvend stilstaan bij ons verleden. De herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk van Nieuwleusen en de aansluitende kranslegging bij het oorlogsmonument werd ook dit jaar bijgewoond door honderden inwoners, zowel jong als oud.

Leven met oorlog

Het thema van de herdenking was dit jaar ‘leven met oorlog’, een gegeven dat tijdens de bijeenkomst onder meer gestalte kreeg met muzikale bijdragen van gospelkoor Tehillim en gedichten van kinderburgemeester Benthe Dijkman en leerlingen van de basisscholen De Tweemaster en De Meele, maar ook met een Engelstalige voordracht van Hlib Kupriianov, een zestienjarige vluchteling uit Oekraïne. Daarmee werd tevens de link gelegd tussen verleden en heden. Want, zo stipte Van Lente ook aan, niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, ook die van andere oorlogen en vredesmissies. “Er komen nog dagelijks nieuwe mensen bij. Denk aan vluchtelingen die oorlogstrauma’s met zich meedragen. In de gemeente Dalfsen leven enkele honderden mensen die afkomstig zijn uit landen waar het nu niet veilig is. Denk ook aan mensen die zich namens Nederland hebben ingezet voor vrede en veiligheid elders in de wereld.” Zij vormen volgens haar ‘een schakel in het doorgeven van herinneringen, van pijn en verdriet, aan hun kinderen en zelfs kleinkinderen.”

Ruimte voor herinneringen

Volgens haar leert de praktijk dat zwijgen over het verleden of het verdringen van herinnering niet helpt. “Je kúnt herinneringen namelijk niet uitwissen. Ze komen altijd terug, als een boemerang. Laten we elkaar dus vooral de ruimte geven voor het ophalen van herinneringen en het delen van gevoelens.”
Het gedicht van Manoa Backers van De Tweemaster vatte het belang van herdenken bondig samen: “Ik moet wel blijven stilstaan bij diegenen / Die sneuvelden: De oorlog is voorbij! / Maar door hun offer is mijn leven vrij!” Tijdens het afsluitende defilé na de kranslegging zorgde muziekvereniging Crescendo Excelsior voor koraalmuziek.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.