Ommen opent festiviteiten rond stadsrechten met gezamenlijk ontbijt

0257658_Stadsontbijt.JPG
.

OMMEN – Zo’n 180 Ommenaren schoven zaterdagochtend 13 mei aan bij het stadsontbijt op de Markt. Muzikaal begeleid door de zeemansliederen van de Bargzangers uit Lemele genoten ze van een smakelijke start van de dag. Niet alleen heerlijke broodjes met beleg, inclusief roerei, maar ook aardbeien, appels en ander fruit. Gezeten aan lange tafels lieten de mee-eters zich het ontbijt goed smaken.
Het was het begin van de festiviteiten waarmee Ommen viert dat het 775 jaar geleden stadsrechten heeft ontvangen. De bakkers van Ommen, te weten Siss & Bro Bakery en Bakkerij Van der Most, organiseerden het ontbijt namens de stichting 775 jaar Stadsrechten Ommen. Ze kregen daarbij hulp van een grote groep vrijwilligers en een flink aantal lokale ondernemers, van fruittelers en kaaswinkels tot supermarkten. Om de hoeveelheden te kunnen inschatten, moesten mee-eters zich wel vooraf aanmelden, maar de animo daartoe bleek groot.
Even eerder konden liefhebbers de dag sportief van start laten gaan op het Anjerplein aan de Vecht. Daar werden ochtendgymnastiek en een yogales aangeboden, terwijl jongeren zich konden uitleven op een freerunning-parcours op de Markt. Later op de dag konden mensen de geschiedenis van Ommen ontdekken aan de hand van een kosteloze informatieve stadswandeling door het centrum. Een andere optie om stad en streek te verkennen waren een autopuzzeltocht die startte vanuit Witharen en die alle buurtschappen aandeed. Het komende zomerseizoen wordt nog op vele manieren aandacht besteed aan het feit dat bisschop Otto III van Utrecht in 1248 stadsrechten toekende aan Ommen. Hoogtepunt is een groot middeleeuws spektakel op 17 juni.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.