‘Nooit meer zin in een sigaret’ na de cursus Ik stop ermee

0257638_CursusII.JPG
.

DALFSEN – De Panoramazaal in de Trefkoele in Dalfsen was vorige week maandag afgeladen. ‘Wat is hier aan de hand’, vroegen andere bezoekers van de Trefkoele zich af. Het antwoord was snel gegeven. Allemaal cursisten voor de gratis cursus (met rookpauze): ‘Ik stop ermee’. Het doel: nooit meer zin te hebben in een sigaret.

De avond werd geopend door wethouder Jan Uitslag van de gemeente Dalfsen. Uitslag vroeg zich bij binnenkomst wel even af of hij goed zat. “Ik zag een aantal peukjes in de desbetreffende afvalcontainers.”
Trainer Roderik van de Bos (Stichting Ik stop ermee) vroeg wie van de aanwezigen al eens eerder getracht had te stoppen met roken. Dit bleek bij handopsteking ruim 80 procent te zijn. Hij besprak vervolgens veel facetten van de problematiek. Hij vroeg de aanwezigen om na te denken waarom ze nou echt roken. Lekker? Smaakte die eerste sigaret echt zo lekker? Van den Bos ging op humoristische wijze in op de redenen waarom mensen roken, vertelde over hoe een sigaret werkt, waarom stoppen zo moeilijk is (fysiek en mentaal), hoe niet te stoppen en als afsluiter hoe wél te stoppen. Tijdens de cursus werd ieder anderhalf uur een korte rookpauze ingelast, zodat iedereen de aandacht er goed bij kon houden.
Paula Buit van Vitaal Vechtdal: “De cursus wordt driemaal per jaar steeds op een andere locatie in het Vechtdal gehouden. De cursus is voor alle volwassen inwoners en werknemers in het Vechtdal en voor alle leeftijden. De cursus in de Trefkoele in Dalfsen is al de twaalfde editie. In totaal hebben tot nu toe ruim 1.850 inwoners de cursus gevolgd. De deelnemers van de cursus worden gevraagd om een online vragenlijst in te vullen: drie maanden na deelname en één jaar na deelname. Circa tweederde van de respondenten is na drie maanden nog steeds gestopt. Na één jaar daalt dit percentage enigszins. Grofweg ligt het dan rond de 60 procent.
Belangstellenden die deel willen nemen aan de eerstvolgende cursus, die op 2 oktober in Ommen wordt gehouden kunnen meer informatie vinden op Vitaalvechtdal.nl/ikstopermee.

Tekst/foto: Evert Jan Goos

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.