Nieuwe app begeleidt patiënt in voorbereiding op operatie

0257560_Isala.jpg
.

(Advertorial)

Binnenkort krijgt Marco een darmoperatie. Een pittige ingreep waar hij nu voor aan het trainen is. Dit doet hij bij de fysiotherapeut, hij wandelt zelf vaker en neemt extra eiwitten. Hoe de training gaat en of hij de eiwitten heeft ingenomen legt Marco vast in een app. ‘Marco is de eerste patiënt in Isala die meedoet aan het prehabilitatie programma en onze nieuwe app test’, zegt chirurg Gijs Patijn. ‘Hij is echt super gemotiveerd.’

Gijs Patijn, chirurg en medisch adviseur in het Connected care centrum, ontwikkelde de app samen met collega’s en met het bedrijf Luscii. In een tijdlijn kunnen patiënten precies zien wat ze moeten doen voor de operatie. Gijs: ‘De app begeleidt tevens het prehabilitatie programma, oftewel zo fit mogelijk de operatie in gaan waardoor je sneller herstelt en er minder risico is op complicaties. Dat programma is behoorlijk intensief en de app coacht patiënten als het ware er door heen.’
Marco is de eerste patiënt die de app test in Isala. ‘Ik houd bij wanneer ik bij de fysio bent geweest, hoe de training was, of ik tussendoor nog extra heb bewogen en ik lees in de app meer over de operatie. Dat vind ik echt gemakkelijk, de informatie op papier kan ik niet zo snel allemaal lezen. Dus ik ben nu beter voorbereid
Het is niet niks als je hoort dat je darmkanker hebt en geopereerd moet worden. Je krijgt veel informatie in de spreekkamer plus nog een dikke informatiemap. Marco: ‘Eerlijk gezegd, die map lees ik niet. De informatie op de app wel. Mijn telefoon heb ik altijd bij mij en als je dan gegevens aan het invullen bent op de app, lees je automatisch verder. Er staat veel informatie in.’ De app begeleidt de hele patiëntreis van Marco. De periode dat hij traint voor de operatie, de voorbereiding op de operatie zelf, de doelen tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis en tot slot nog een paar weken nazorg met dagelijkse thuismonitoring. Die monitoring wordt gedaan vanuit het Medisch Coördinatie Bureau van Isala.

Veilig gevoel
‘Ik vul in hoe ik de training heb ervaren’, legt Marco uit. ‘Of ik mijn eiwitten heb ingenomen en de app is gekoppeld aan mijn stappenteller. Al scrollend kan ik precies in mijn tijdlijn zien wat ik wanneer moet doen. Dat ik na ontslag op afstand in de gaten word gehouden, is een veilig gevoel.’ Gijs: ‘Wij vragen je iedere dag hoe het gaat. Is het antwoord slechter of gelijk dan de dag ervoor, krijg je meteen een vragenlijst in je app. Als je hierin aangeeft dat je bijvoorbeeld koorts hebt, dan krijg je een nummer dat je kunt bellen en wij checken ook of je hebt gebeld. Zo hopen wij er eerder bij te zijn mocht er onverhoopt iets niet goed gaan.’

Resultaat
Voorheen kregen patiënten de operatiedatum en gingen dan bij wijze van spreken op de bank zitten wachten totdat ze aan de beurt waren. Gijs: ‘Terwijl uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het zo belangrijk is om fit de operatie in de te gaan. Zelfs als je nooit traint en drie weken voor de operatie begint, zie je al resultaat. De kans op complicaties is kleiner en je herstelt sneller.’ Tot nu toe kunnen alleen patiënten die een darmoperatie krijgen, meedoen aan het prehabilitatie programma en de app op hun telefoon zetten. Gijs: ‘Maar dat gaan wij zo snel mogelijk uitbreiden. De basis van de app staat nu en dan is het vrij eenvoudig om de app aan te passen, zodat je hem ook kunt gebruiken voor andere grote operaties, denk aan alvleesklieroperaties, blaasoperaties, vaatchirurgie en hart/long-chirurgie.’
Met deze vorm van digitale begeleiding op afstand kunnen veel data worden verzameld, legt Gijs uit. ‘Wij zien precies hoe de patiënt het traject rondom een operatie doorloopt, inclusief de prehabilitatie en symptomen-check na de operatie. Ook kunnen we zien wanneer en hoe vaak iemand de informatie in de app daadwerkelijk leest. Dit soort inzichten zijn echt vernieuwend en we kunnen daarmee ook wetenschappelijk onderzoek doen om de begeleiding en uitkomsten voor onze patiënten in de toekomst nog verder te verbeteren.’

Beste uitkomst
Daan Dohmen, CEO bij Luscii. ‘Het is heel mooi om te zien hoe Gijs, volgens het landelijk protocol van de NVvH-werkgroep prehabilitatie, deze app heeft ontwikkeld op ons Luscii platform. De app maakt gebruikt van onze tijdlijn functionaliteit en zorg er voor dat de patiënt precies weet wat hem/haar op elk moment van de patiënt-reis te wachten staat. Via onze Luscii Library (een soort appstore) kunnen andere ziekenhuizen deze app binnenkort ook overnemen. Op deze manier zorgen we dat ziekenhuizen van elkaars kennis gebruik kunnen maken en niet elk ziekenhuis opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.’
Baukje van den Heuvel, Bestuursvoorzitter Stichting Fit4Surgery: ‘We steunen deze ontwikkeling van harte. Onze stichting voert regie op de landelijke opschaling en implementatie van prehabilitatie. Dit soort apps helpen om de invoering te bevorderen en prehabilitatie nog toegankelijker te maken voor patiënten en bovenal de beste uitkomst van hun behandeling te realiseren.’

Meer informatie via isala.nl/chirurgie

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.