Hoe de lach voor FC Ommen verdween in warm Rouveen

ROUVEEN – ‘Ik weet nu…, dat er een engelbewaarder bestaat’, zingt levensliedvertolker Marco Schuitmaker. ‘De engelbewaarder’ doet het goed in menig voetbalkantine. Zeker tot een weekje terug in Weerkomm’n, de ietwat kale, rechthoekige tempel van FC Ommen. Standje voluit, kratje bier op tafel, handjes ten hemel en uit volle borst meelallen. De lente is definitief doorgebroken. Niet alleen in de natuur, maar zeker ook in en om de groene speelweides van Westbroek. Euforie in het clubhuis van de FC. Vraag na een biertje of zes, zeven wie die engelbewaarder nu eigenlijk is en het antwoord luidt ‘Freek Goereeeeee…!’ Westbroek verkeert in hogere sferen. Maar wie nuchter naar lijstje van 3C kijkt weet dat FC Ommen nog niets tastbaars in handen heeft.

Desondanks zit de interim met zijn selectie in de lift omhoog. De kampioensdroom van Dieze West werd in Ommen in duizend schilfers getrapt en daarmee bewees de thuisploeg zichzelf, en kampioen-in-wording Heerde, een excellente dienst. Waar de Tenax-brigade begin dit jaar vreesde voor de ‘foute’ nacompetitie, waarin je alleen maar wat te verliezen hebt, is er heden ten dage serieus zicht op de ‘goede’ nacompetitie, waarin wat te winnen valt. Ja…, nee…, natuurlijk, het moet allemaal nog. Niet te vroeg juichen. De opwaartse lijn zal in de resterende drie potjes doorgetrokken moeten worden. De eerste hindernis in de jacht op een ticket voor de nacompetitie is het alsmaar wegzakkende Rouveen. Er zit zand in ‘The Green Machine’. De ploeg van Willem Jan Talsma zit in een beroerde reeks. Van de laatste vijf duels eindigden er twee in verlies en drie in een onbeslist. ‘Rouveen uit’ lijkt op een geschikt moment op de rol te staan voor FC Crescendo, maar dit is slechts een loze bespiegeling vooraf. In de liefde en in het voetbal is immers niets voorspelbaar. Kon FC Ommen opnieuw baden in euforie, of werd het door Rouveen met beide beentjes teruggezet op aarde?

Speuren in Rouveen. Waar is de goeroe, excuus Goeree? Goeree deed even niet mee en genoot van een welverdiende werkonderbreking, oftewel een vakantietripje. Sander de Boer, bevelhebber van de tweede selectie, belandde aan het stuurwiel en nam de honneurs waar. Dan de wedstrijd. Tja, hoe zullen we die eens omschrijven. Iets van ‘hoe de lach verdween in Rouveen’. Een kouwe douche bij tropisch weer. Terug op aarde. In de heenwedstrijd op Westbroek op 10 december van het vorige jaar was het weer bagger en het resultaat goed. Nu was het andersom. Heerlijk weer, maar een baggerresultaat. Er verscheen schimmel op de o zo schone schijn. Het begon nog wel zo mooi op het plastic van Rouveen. Nog geen twaalf minuten op de klok en Jesse de Lange is trefzeker. De herrijzenis van ‘de groene hulken’ is nog geen minuut later, als doelman Kortman volstrekt kansloos is op een onbeschoft harde pegel van Elrik Schra. En we hebben weer een wedstrijd. Kortman moet met de rust in aantocht al zijn kwaliteiten aanspreken om Ommen in de race te houden. Na de thee gaat het alsnog mis. Rouveen pakt stukje bij beetje het initiatief, wint de meeste persoonlijke duels, dikwijls een voorbode van een gunstig eindresultaat. Dylan Bisschop poeiert de thuisclub naar 2-1. De FC heeft zo’n twintig minuten reparatietijd. In die periode is de 3-1 een paar keer dichterbij dan de 2-2. De bezoekers uit de Vechtstad breken nog geen kristallen glaasje en zijn eigenlijk alleen dreigend als ‘Thierry de Slingeraar’, lokaal bekend als Harm-Jan Tip, enkele ingooien als corners voor de goal werpt. Als arbiter Yildiz de wedstrijd naar de geschiedenis fluit zijn de koppies bij FC Ommen gebogen en de mondhoeken neerwaarts. De ‘missie Rouveen’ liep uit op een deceptie.

De runner-up uit Ommen deed met: Stefan Kortman, Rens van de Wolfshaar, Frank Merjenburgh, Ramon Schuldink (84. Sydney Flim), Nick Runhart, Jorn Hekman (73. Wesley Mulder), Harm-Jan Tip, Maarten Bel (62. Floris Mensinga), Cas van Marum, Jesse de Lange en Tim Ribberink (46. Tom Simons).
Stand 3C: Heerde 22-52, Dieze West 22-44, Hattem 22-36, FC Ommen 22-35 (36-21), Zwolsche Boys 22-35 (30-41), Rouveen 22-33, Olympia ’28 23-30, ASC ’62 22-29, Dedemsvaart 22-26 (32-36), Lutten 22-26 (32-40), VHK 22-25, Hardenberg ’85 22-17 en Avereest 23-17.
FC Ommen krijgt zaterdag Dedemsvaart op bezoek. Op Westbroek staat de aftrap gepland om half drie.

Tekst/Foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.