Hendrik-Jan en Jantina Hogenkamp-Van der Linde 70 jaar getrouwd

0257613_ARDMhogenkampvan-der-linde320230511150853.jpg
.

OMMEN – Al bijna driekwart eeuw zijn ze samen: Hendrik-Jan Hogenkamp en Jantina van der Linde. Afgelopen vrijdag 12 mei was het 70 jaar geleden dat het stel in het huwelijk trad: een platina jubileum. Reden voor burgemeester Hans Vroomen om het paar donderdag 11 mei thuis te komen feliciteren.

De nu 92-jarige Hendrik-Jan en 91-jarige Jantina zijn allebei geboren en getogen in Witharen. Ze gingen daar naar de lagere school en Hendrik-Jan daarna ook nog naar de landbouwschool in Ommen. Ze kenden elkaar, omdat een zus van Hendrik-Jan verkering had met een broer van Jantina. “Zij woonde vlakbij. Ik heb het niet zo verre weg gezocht. Ik moest even dwars over de Balkerweg. Twee kilometer misschien”, herinnert Hendrik-Jan zich.
Ze waren 17 en 16 toen ze verkering kregen en vijf jaar later trouwden ze in het gemeentehuis en in de kerk in Ommen. Het echtpaar ging bij de ouders van Hendrik-Jan in wonen. Toen het vierde kind op komst was, lieten de ouders van Hendrik-Jan er een houten huisje bij bouwen voor het groeiende gezin.
Hendrik-Jan werkte als chauffeur op de melkwagen en thuis werden koeien, kippen en varkens gemest. Als hobby hield hij ook schapen. Jantina was werkzaam als huishoudelijke hulp, onder meer in de Wolfskuil. Ze mocht ook altijd graag met bloemen werken, of het nou in de tuin was of het schikken van bloemen.
Zeventien jaar geleden verhuisde het paar naar de Smitstraat in Ommen. Dit beviel goed en daar woonden ze tot twee jaar geleden met behulp van de kinderen, hulp in de huishouding en een paar keer per week tafeltje-dek-je, nog zelfstandig. De afgelopen jaren wonen ze met veel tevredenheid in Zorgcentrum Oldenhaghen.

Aanvoelen

Het paar vindt het geweldig dat ze al zoveel jaren samen zijn. “70 jaar is ook een heel eind”, zegt Hendrik-Jan. Het geheim van een goed en lang huwelijk? “Elkaar de ruimte geven”, zegt Jantina. Hendrik-Jan: “Dat leer je ook, elkaar aanvoelen. Je hoeft het ook niet altijd met elkaar eens te zijn, dan heb je ook nog wat goed te maken.”
Het paar is verschillende keren naar Canada geweest. Vier van de vijf zussen van Jantina zijn daar heen geëmigreerd. Dat vond Jantina jammer, maar gelukkig hebben ze elkaar meerdere keren kunnen opzoeken.
Hendrik-Jan en Jantina kregen zes kinderen: twee dochters en vier zonen, waarvan de jongsten een tweeling zijn. Inmiddels zijn er dertien kleinkinderen en maar liefst twintig achterkleinkinderen. Het 21ste achterkleinkind is op komst.

Tekst/foto: Enzio Ardesch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.