Gemeente Ommen continueert drugsaanpak

OMMEN – De gemeente Ommen gaat het programma ‘Samen tegen drugs in Ommen’ in 2023 en 2024 voortzetten. Hiervoor heeft de gemeenteraad 100.000 euro per jaar beschikbaar gesteld. Daarmee kan de huidige aanpak gecontinueerd worden. Het doel daarvan is om het middelengebruik onder jongeren in Ommen verder te minimaliseren.

Om het gebruik van drugs onder jongeren te voorkomen en tegen te gaan is in 2020 een integraal uitvoeringsprogramma opgesteld: ‘Samen tegen drugs in Ommen’. Daarin wordt gewerkt aan preventie, hulpverlening en repressie. Burgemeester Hans Vroomen is tevreden over de aanpak: “Drugsgebruik in de openbare ruimte heeft een negatief effect op veiligheid en leefbaarheid die inwoners ervaren. Daarom is het positief dat uit de evaluatie met professionals en jongeren blijkt dat het drugsgebruik in de kerngroep is afgenomen. De aanpak in Ommen is gespreksstof onder jongeren. Zij zijn zich bewuster van de risico’s. Tegelijkertijd zien we dat de signalering vanuit inwoners verbeterd kan worden.”

Speerpunten

Ook wethouder Alice van den Nieuwboer is vanuit haar zorgportefeuille blij met de voortzetting van het programma. “Drugsgebruik is slecht voor het welzijn van jongeren. Tijdige interventies besparen veel leed in het leven van een jongere en zijn of haar familie. Het is belangrijk dat de huidige aanpak vastgehouden en waar mogelijk versterkt wordt. In 2023 en 2024 hanteren we vier speerpunten binnen het programma. Daarin is onder meer aandacht voor de meldingsbereidheid van volwassenen, verdere samenwerking met scholen en coaching tussen jongeren onderling.”

Draagvlak onder partners

De landelijke trend is dat middelengebruik onder jongeren toeneemt. Omdat deze ontwikkeling ook Ommen niet voorbijgaat, is het programma ‘Samen tegen drugs in Ommen’ in 2020 gestart. De gemeente Ommen voert het programma uit in samenwerking met onder meer de politie, Tactus, GGD, WijZ Welzijn en Halt. Onder de samenwerkingspartners is veel draagvlak om vervolg te geven aan de aanpak. Alhoewel de politiecijfers in Ommen een afname van het aantal alcohol- en druggerelateerde incidenten laten zien, komt dat volgens de politie door het feit dat in coronatijd het zicht op de jongeren is afgenomen. Daarom vindt de gemeente het van belang, mede gezien de zorgelijke landelijke Persbericht ontwikkelingen en de positieve lokale resultaten, om deze aanpak in 2023 en 2024 voort te zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.