FC Ommen laat het na de thee helemaal afweten

0258306_OmmenI.jpg
.

OMMEN – De herrijzenis van SC Rouveen ging ten koste van FC Ommen. De draaikolk van heil en optimisme kwam in het lintdorp met zijn bekoorlijke, karakteristieke boerenhoeves piepend en krakend tot stilstand. Droom en daad van de Tenax-brigade werden versplinterd. De zwarthemden werden keihard van de roze wolk gelazerd. Dat was na al die wedstrijden wuivend op een zwoele wind van voorspoed en geluk even slikken. De supporters rekenden zich te vroeg rijk. (vergezeld door een forse klaroenstoot) ‘Hoe zit dat straks in de nacompetitie. Wie komen we tegen?’ Hóóó, stop! Pas op de plaats. Een startbewijs voor de jacht op promotie, na afloop van de reguliere competitie, is nog niet zeker. In Rouveen werd beroerd zaken gedaan. Maar oké, de slag werd verloren, gelukkig nog niet de oorlog.

Al dat gebazel van rekenmeesters en telraamschuivers ten spijt: winnen van Dedemsvaart, dan blijft de hoop intact. Een helse opgave. De fusieclub ‘uut de Voart’ staat op een besmette plaats en heeft klinkende munt nodig om de veilige plaats acht in het vizier te houden. Hier schuilt het gevaar, want een bekend Surinaams gezegde waarschuwt niet voor niets ‘een kat in het nauw maakt rare sprongen’. Op een donkere, koude en in alle opzichten mistroostige avond in januari ging FC Ommen er op de Boekweit met 2-0 kansloos af. Alsjeblieft, niet op herhaling! Laten we er maar een Sallandse wijsheid tegenaan gooien, ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee’.
Na afloop feest met Mannes, in zijn jonge jaren een gevreesd schutter op de groene weiden, heden ten dage een gevierd volkszanger. Dat zijn hit ‘Omdat de zon schijnt’ na deze streekderby op zijn plaats is in de voetbaltempel van de FC. Welnu, de zon scheen inderdaad volop, maar dat was letterlijk, spreekwoordelijk pakten donkere wolken zich samen boven Westbroek. Een ticket voor de nacompetitie is nog mogelijk, maar voorwaarde is dat in het afsluitende competitieduel Zwolsche Boys in een rechtstreekse confrontatie gescalpeerd wordt. Wat was dat nou zaterdag? De thuis club had het overwicht, minstens 65 procent balbezit, gaf geen corner weg, kreeg vijf hoekschoppen mee, maar Stan Levi Kroezen stond het zweet slechts eenmaal in de bilnaad. Kort voor rust moest de doelman van DVC, spottend met de wetten van de zwaartekracht, gestrekt naar de bovenhoek om een pegel van Cas van Marum te neutraliseren. Meer viel er niet te beleven in de rode zone voor Kroezen.
Na de thee krijgt de sportieve ramp al snel gestalte. De meeste toeschouwers zitten nog aan de koffie of een biertje als Quinten Prins met een onbeschoft harde uithaal doelman Kortman verslaat. Het is aspergetijd en de thuisclub laat aspergevoetbal zien. Bleek en futloos. Het is lauw bier. Bijten met een rubberen kunstgebit. De bezoekers staan in de overlevingsmodus en roeien elke bal weg. Desnoods de tribune over. De tragedie wordt uitvergroot als Nick Hofman raak kopt. Het scorebord doet zeer aan de ogen, 0-2. Een drama in optima forma kondigt zich aan. Kan het erger? Welzeker! Nick Runhart krijgt na een overtreding een gele kaart van Bas ten Tije. Het is zijn tweede en de thuisclub moet met een man minder verder. Van repareren is geen sprake. De schade loopt verder op. De 0-3 van Tygo Ouwerkerk wordt in gebouw Weerkomm’n door velen voor kennisgevang aangenomen. Dit wordt ‘m niet meer. Mannes moet troost brengen na de zaadpartij. Jammer, het begon zo aardig. Helaas kreeg de hoopvolle eerste helft een rampzalig vervolg in het tweede bedrijf.

Goeree ging van acquit met: Stefan Kortman, Rens van de Wolfshaar, Frank Merjenburgh, Robin Meijerink, Nick Runhart, Ramon Schuldink, Jorn Hekman (68. Wesley Mulder), Harm-Jan Tip (55. Floris Mensinga), Tom Simons (68. Sydney Flim), Cas van Marum (55. Maarten Bel), Jesse de Lange en Tin Ribberink.
Stand 3C: Heerde 23-53, Dieze West 23-47, Hattem 23-37, Zwolsche Boys 23-36, FC Ommen 23-35, Rouveen 23-34, ASC ’63 23-32, Olympia ’28 23-30, Dedemsvaart 23-29, Lutten 23-26, VHK 23-25, Avereest 24-20 en Hardenberg ’85 23-17.
FC Ommen sluit zaterdag de reguliere competitie af met een uitwedstrijd tegen Zwolsche Boys. De wedstrijd op het Jo van Marle sportpark begint om half drie.

Tekst/foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.