Dodenherdenking in Lemele op 4 mei

0257259_AUTI5778.JPG
.

LEMELE – Op 4 mei verzamelden zich kort voor 20.00 uur iets meer dan 200 mensen op de begraafplaats in Lemele. Onder hen een flink aantal Oekraïense gasten.

Na een kort welkomstwoord klonk het Oekraïense volkslied. Dit werd gedaan ‘uit respect voor hen die nu moeten meemaken wat nooit meer mocht gebeuren’, zoals ceremoniemeester Gerrit Dankelman het verwoordde. Aansluitend werd een gedicht voorgelezen door de Oekraïense Amalia (in het Oekraïens) en Myroslava (de Nederlandse vertaling). Zij schreven het zelf tijdens de lestijd die op basisschool Ichthus besteed werd aan ‘Leven met oorlog’, het landelijke thema voor de 4 mei-herdenking van dit jaar.

Vrede en Vrijheid

Na het door Henk Stoevelaar gespeelde signaal Taptoe werd het stil. Na twee minuten doorbrak het Wilhelmus deze stilte en legden wethouder Van den Nieuwboer en haar partner een krans namens de gemeente Ommen. Derk Fokkert en Jan Kleinlugtenbeld, leden van de Bargzangers, legden een tweede krans namens de bevolking van Lemele. Vervolgens lazen Sarah en LiseLotta het gedicht voor, dat ze op school schreven. De korte plechtigheid eindigde met een defilé van alle aanwezigen langs de kransen en het monument voor Vrede en Vrijheid, waar te lezen is:

‘Het is aan ons om hen te gedenken die in de strijd voor de vrede hun leven verloren. Het is aan ons om met elkaar te werken aan een wereld van vrede en vrijheid voor iedereen. Laat de hoop op die wereld niet verloren gaan!’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.