Diamanten bruidspaar Van Pijkeren-Bandringa geniet nog altijd volop

0258220_VanPijkeren.jpg
.

OMMEN – Henk en Jelly van Pijkeren-Bandringa vierden vorige week maandag hun diamanten huwelijksjubileum. Op 22 mei 1963 gaven de twee elkaar het jawoord. Reden voor burgemeester Hans Vroomen om het echtpaar thuis te komen feliciteren. Het huwelijk werd gezegend met twee dochters en een zoon. Er zijn zes kleinkinderen, en inmiddels vier achterkleinkinderen. Komende maand wordt het vijfde achterkleinkind verwacht.

De nu 84-jarige Henk en 82-jarige Jelly groeiden niet bij elkaar in de buurt op; Henk komt uit Kampen en Jelly uit Eindhoven. Na de middelbare school in Kampen trok Henk naar Eindhoven, om daar te gaan werken bij Philips. Hij werd werktuigbouwkundige voor de industrieën van Philips. Henk leerde Jelly kennen bij de kerk in Eindhoven en na enkele jaren verkering trouwden ze daar. Henk werd door Philips overgeplaatst naar Zwolle en Jelly ging mee. Kort na het trouwen kreeg Jelly een baan op het gemeentehuis in Zwolle.
Op de dag dat Henk zijn 55ste verjaardag vierde, kwam de boodschap dat hij al met pensioen zou gaan. “Philips heeft tal van reorganisaties gehad, en tig keer ben ik de dans ontsprongen, maar uiteindelijk werd de hele afdeling opgeheven en zeiden ze: ‘Ga maar naar huis, het hoeft niet meer’”, herinnert Henk zich. De veranderingen bij Philips zijn voor Henk nog altijd onbegrijpelijk. “Er werkten toen op een moment 400.000 mensen over de hele wereld, wat is er dan nu nog van over.”
Het werd allemaal netjes geregeld. Een paar jaar later ging ook Jelly met pensioen. De afgelopen vier decennia ging het stel talloze keren met de caravan op stap naar plekken als Zuid-Frankrijk en ook tweemaal naar de omgeving van Rome. Het paar maakte ook veel busreizen naar de Scandinavische uithoeken en landen als Kroatië. “Dat vonden we toch wel te ver om met de caravan te doen.”
Na 54 jaar in Zwolle te hebben gewoond, verhuisde het echtpaar zes jaar geleden naar een appartement aan het Molenerf in Ommen. Het paar vermaakt én redt zich nog uitermate goed. Ze wandelen en fietsen nog veel en genieten vooral veel van de kinderen en (achter)kleinkinderen.
Het heugelijke jubileum is afgelopen week uitgebreid gevierd. De zaterdag voor het trouwjubileum was er een feestje met de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. De kinderen en aanhang namen het echtpaar op de trouwdag mee voor een verrassingslunch en afgelopen woensdag was er een dagje uit met de broers en zussen. “We hebben het altijd goed gehad en kijken in dankbaarheid terug. Onze dagen zijn goed gevuld en we hopen dat nog een paar jaar zo te houden”, besluit het echtpaar.

Kader met raster: Organist

Henk zette zich meer dan 65 jaar in als kerkorganist en begeleidde ook rouw- en trouwdiensten. Samen met Jelly verzorgde hij vele zangmiddagen bij verzorgingshuizen in Zwolle; bijvoorbeeld voor weeksluitingen. In het appartement staat een orgel dat nog dagelijks wordt bespeeld, maar tijdens de coronapandemie is er wel een punt gezet achter de kerkdiensten. Tijdens zijn lange carrière als organist leidde hij twee organisten op en daarnaast was hij ook jaren actief als ouderling bij de kerk. Voor zijn onuitputtelijke inzet werd Henk in september 2018 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto: Gerrit Brokelman; tekst: Enzio Ardesch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.