Nationale Dodenherdenking op donderdag 4 mei in de gemeente Ommen

0256385_image001_2_3.jpg
2022. Dodenherdenking bij het Ommer gemeentehuis op de achtergrond het oorlogsherdenkingsmonument.

OMMEN – Met de Nationale Dodenherdenking op donderdag 4 mei worden in de gemeente Ommen op diverse plekken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ook alle burgers en militairen van Nederland, die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van WOII in oorlogssituaties en bij vredesoperaties, worden herdacht. Het thema is ‘Leven met de oorlog’.

Om 11.00 uur vindt er in aanwezigheid van burgemeester Hans Vroomen een bloemlegging plaats op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg bij de oorlogsgraven van het Brits Gemenebest, de graven van de burgerslachtoffers en de graven van de slachtoffers van kamp Erika. Aansluitend zal er een bloemlegging plaatsvinden bij het monument op de Joodse begraafplaats.

Kamp Erika

De historische vereniging CCO organiseert een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg. Het monument herdenkt de slachtoffers van het gevangenkamp Erika. Het programma op de Besthmenerberg ziet er als volgt uit: om 17.30 uur verzamelen op parkeerplaats Steile Oever, waarna om 17.40 uur het gezamenlijk vertrek is naar het herdenkingsmonument. Om 17.45 uur worden er declamaties voorgedragen en houdt burgemeester Hans Vroomen een toespraak. Om 17.58 uur klinkt The Last Post en om 18.00 uur is er twee minuten stilte. Na de twee minuten stilte worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen, gevolgd door een defilé langs het monument en bloemlegging.

Gemeentehuis Ommen

Bij het gemeentehuis begint de herdenking om 19.40 uur. Dit jaar werken kinderen van basisscholen Sint Bernardus en De Dennenkamp, het Ommer Mannenkoor en muziekvereniging Kunst na Arbeid mee aan de dodenherdenking. Tijdens de herdenking worden de namen voorgelezen van de 71 inwoners van Ommen die door oorlogshandelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Hierna vindt het defilé plaats langs het oorlogsmonument.

Beerzerveld/Mariënberg

In Beerzerveld/Mariënberg worden de doden herdacht bij het NS-monument en het monument 1940-1945 aan de Nieuweweg. Dit oorlogsmonument is een beeld van een treurende moeder met kind. “Een dochter zonder vader, een vrouw zonder haar man. De oorlog scheurde het gezin uit elkaar. De mannen te werk gesteld, de vrouwen bleven achter. Sterke vrouwen met verdriet”, aldus de tekst op de sokkel. Onder het beeld de namen: P.H. Wolfert, W. Oordt, M. Grendelman, K. Huibers, H. de Lange, G.W. Nijboer, G. Oosterveen en H.J. Schippers. Acht namen van mensen uit Beerze, Beerzerveld, en Mariënberg. Om 19.30 uur is het verzamelen op de hoek Nieuweweg/Stationsweg. Daarna zal voorafgaand aan de stille tocht om 19.35 uur een krans gelegd worden bij het NS-monument waarna om 19.40 uur de stille tocht vertrekt richting het monument aan de Nieuweweg.

Stegeren

De herdenking in Stegeren wordt gehouden bij het monument op het voormalig droppingsveld aan de Stegerdijk. De plechtigheid begint om 19.40 uur met muzikale begeleiding door muziekvereniging De Bazuin. Het welkomstwoord klinkt om 19.45 uur door Frits Welink, voorzitter van Plaatselijk Belang Stegeren/Junne. Om 20.00 uur zal er twee minuten stilte worden gehouden, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus, toespraken en kranslegging. De kinderen van CBS Hoogengraven dragen om 20.15 uur gedichten voor, waarna het defilé start en er mogelijkheid is om bloemen te leggen die klaar staan.

Lemele

In Lemele vindt de herdenking plaats bij het Monument voor Vrede en Vrijheid op de Algemene Begraafplaats aan het Zandeinde. Kort voor 20.00 uur klinkt het signaal taptoe, waarna het twee minuten stil wordt. Vervolgens worden kransen gelegd namens de inwoners van Lemele en namens de gemeente Ommen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd aan deze korte plechtigheid deel te nemen.

Vinkenbuurt

De herdenking in de Vinkenbuurt vindt plaats bij de schuilhut op de t-splitsing Koloniedijk-Prinsenweg. Aanvang 17.45 uur. Om 18.00 uur zal twee minuten stilte gehouden worden waarna er namens de gemeente Ommen een bloemstuk wordt gelegd bij de beelden van de twee Vinken. Ook voor de aanwezigen is er gelegenheid bloemen te leggen.

Tekst/Foto: Harry Woertink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.