Wandeling met wethouders luidt toekomstvisie Backxlaan in

NIEUWLEUSEN – Een informerende wandeling over de Burgemeester Backxlaan vormde gisteren (maandag) voor de wethouders Jan Uitslag en Betsy Ramerman de formele start van de ontwikkeling van een toekomstvisie op deze doorgaande weg in Nieuwleusen.

Het gaat dan enerzijds om de functie en vormgeving die de Backxlaan in de nabije toekomst moet krijgen, en anderzijds om de afwikkeling van de verkeersstromen in en rond het dorp. Tijdens de wandeling, die startte en eindigde in kulturhus De Spil, luisterden de beide wethouders en enkele abtenaren naar ideeën, wensen en opmerkingen die door inwoners werden geuit. Uitslag is binnen het college van B&W gebiedswethouder voor de kern Nieuwleusen en Ramerman heeft Verkeer en Vervoer in haar portefeuille.
“De directe aanleiding voor het ontwikkelen van een toekomstvisie op de Burgemeester Backxlaan is dat we de laatste tijd een aantal bestemmingsplannen hebben aangepast en er steeds meer langs deze route gebouwd wordt”, legde Jan Uitslag afgelopen week uit. “Daarnaast heeft de Burgemeester Backxlaan, die door het hele dorp loopt, hoe dan ook een verbindende functie en is ze belangrijk voor het verkeer. We willen voorkomen dat allerlei ontwikkelingen ons straks overkomen. Dan kun je beter eerst een visie ontwikkelen en op basis daarvan nieuwe plannen en ideeën beoordelen. Dat doen we niet alleen, maar vooral met inwoners en ondernemers, want dat zijn de mensen die er het meest gebruik van maken.”

Stevige toekomstvisie

De gemeente Dalfsen hoort al langer geluiden van inwoners en ondernemers over de (on)mogelijkheden van de Burgemeester Backxlaan en directe omgeving. De nieuwbouwplannen, het mogelijk samengaan van scholen op één locatie, de herontwikkeling van bestaande locaties en de daarmee gepaard gaande verkeerstoename Zuid, vragen om een stevige toekomstvisie, vindt de gemeente.
De doorgaande weg binnen de bebouwde kom heeft de afgelopen jaren regelmatig aanpassingen ondergaan. Zo zijn er gedeelten waar de snelheid, onder meer door inhammen, is beperkt tot 30 km per uur, terwijl op andere stukken 50 mag worden gereden. “Het gaat om bijna drie kilometer waar van alles gebeurt”, aldus Uitslag. “De functie van de weg is deels al veranderd door de uitbreiding van het dorp. En zeker als we straks ook in de Oosterbouwlanden gaan bouwen, heeft dat invloed op het gebruik van de weg. En daar draait het nu om. Om het in uitersten uit te drukken: willen we de Backxlaan omvormen tot een snelweg of een wandelpad?”‘Praatplaten’

Het beleid van de gemeente is er nu al op gericht om veel in- en uitgaand verkeer over de Jagtlusterallee te leiden. De Prinses Beatrixlaan voert het meeste verkeer richting het midden van het dorp, maar ook over het Westeinde komt nog veel verkeer. “Alles hangt met alles samen”, realiseert Uitslag zich. “We staan nu voor de taak om te besluiten hoe de hoofdverkeersstromen zich gaan ontwikkelen. Daar moeten we samenhang in aanbrengen.”Vragenlijst

Dat gebeurt na de wandeling van afgelopen maandag de komende tijd onder meer via een enquête, diepte-interviews, straatgesprekken en het raadplegen van belangengroepen. Inwoners kunnen ook schriftelijk hun aandachtspunten kwijt. Een vragenlijst is van 24 april tot 10 mei te vinden bij De Spil en op de site van de gemeente.
Begin juli staat een bewonersbijeenkomst gepland waarin de gemeenten aan de hand van opgestelde ‘praatplaten’ in gesprek. Alle feedback wordt verwerkt in een concept-visiekaart, die eveneens wordt voorgelegd tijdens een bewonersbijeenkomst. De plannen worden daarna voor het eind van het jaar verder uitgewerkt tot een toekomstvisie en een verkeersplan voor de kern. Deze visie wordt vervolgens ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad, waarschijnlijk eind dit jaar.Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.