Vrijwilligers houden openluchtzwembad Olde Vechte draaiend

0255512_Olde_Vechte.jpg
Een groep van vijftien vrijwilligers maakten zaterdag een eerste aanzet om zwembad Olde Vechte gereed te maken voor bezoekers.

OMMEN – Vijftien vrijwilligers waren zaterdag in openluchtzwembad Olde Vechte drukdoende om bad en accommodatie in gereedheid te brengen voor de opening op de laatste zaterdag van deze maand.
Het bestuur van het zwembad is verguld met de inzet van zo’n 65 vrijwilligers. Dat lijkt voor de leek, zo op het eerste gezicht, voldoende. “Maar extra helpende handen zijn welkom”, nuanceert voorzitter Anne Marsman.

“Je hebt nogal wat mensen nodig om het bad draaiende te houden. De vrijwilligers zijn onderverdeeld in vijf groepen: toezicht, gastheerschap, activiteiten, schoonmaak en onderhoud. Neem de toezichthouders. Daar moeten we er voldoende van beschikbaar hebben. Zonder voldoende toezichthouders kunnen we niet garanderen alle dagen van het seizoen open te zijn. Als toezichthouder zorg je ervoor dat bezoekers zich goed en veilig kunnen vermaken in en om het bad. Daarnaast bewaakt je de waterkwaliteit. Een cursus tot ‘life guard’ behoort tot de mogelijkheden. Tot nu toe lukt het allemaal net. Veel mensen zijn best bereid om wat te doen, maar zijn ook aan het werk. Met name overdag wordt het krap qua bezetting.

Verduurzamen

Even in vogelvlucht terug in de tijd. Het aan de Vecht gelegen openluchtbad wordt op zaterdag 4 juni 1955 officieel geopend. Voor Ommen is het een belangrijke stap voor de verdere ontwikkeling als recreatiegemeente, maar ook ‘op het gebied der volksgezondheid’ (bron: OudOmmen). Medio september 2009 gaf wethouder Beugelink van de gemeente Ommen het startschot voor de renovatie en nieuwbouw van het bad. Aansluitend wordt in de winter het bestaande 50-meter bad verbouwd tot 25 meterbad, met een recreatiebad en technische ruimte. Tegelijkertijd werd een peuterbad gerealiseerd en de kleedruimtes opgeknapt. Nadat begin 2014 duidelijk werd dat de gemeente Ommen het zwembad uit financiële overwegingen wilde afstoten, ontstonden initiatieven om het open te houden. Hieruit is een stichting ontstaan, dat bestuurlijk op 8 april 2015 van start ging en geleid wordt door vrijwilligers. Ook zo’n beetje het tijdstip dat Marsman instapte. “Voor die tijd was het vooral voetballen, hardlopen en mountainbiken”, vertelt de zwembadvoorzitter met een glimlach. “Maar ja, zo dat dan gaat in het huwelijk, mijn vrouw zat in dat initiatiefgroepje en sleepte me erbij.” Met de gemeente zijn duidelijke afspraken gemaakt over de voorwaarden waaronder de exploitatie is overgenomen. In november van datzelfde jaar zette de gemeente het licht op groen en heeft een meerjarige subsidie toegezegd. Belangrijk voor de planologie op de langere termijn. “Die subsidie is hard nodig”, beaamt Marsman. “De samenwerking is tot nu toe prima. Toch is het de bedoeling om de subsidie op de langere termijn af te bouwen, onder andere door te verduurzamen, denk daarbij aan de plaatsing van zonnecollectoren en warmtepompen. Dit jaar worden 120 zonnepanelen geplaatst. Volgend jaar komt er eenzelfde aantal bij. Van energiezuinig naar energieneutraal is ons streven. We huren via SSG (Social Smart Governance) Hardenberg krachten in, maar houden het bad het liefst draaiend met vrijwilligers. Vrijwilligers zijn de drijvende kracht, daar staat of valt het bad bij.”

‘Vroege vogels’
Vervolgens mag de voorzitter kort reclame maken voor de maritieme lichaamsbeweging in zijn fraai gelegen bad gekoppeld aan een oproep voor onbaatzuchtige inzet. “Zwemmen draagt bij aan een gezonde leefstijl. Dat kan bij ons. De prijzen vallen erg mee. Een nieuwtje is het zwemmen voor ‘vroege vogels’, die op dinsdag en donderdag al vanaf zeven uur in de ochtend baantjes kunnen trekken. Verder hoop ik dat we een zonnige tijd tegemoet gaan en op veel respons van bezoekers. Toezichthouders welkom, dan hoeven we ook tegen scholen geen nee te verkopen.”

Vorige week is huis-aan-huis een folder verspreid met daarop actuele openingstijden en tarieven, of check

ww.openluchtbadoldevechte.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.