Start Kerkopenstelling Grote Kerk Dalfsen 2023

0256092_resize0248945fotoGroteKerkDalfsen-696x463.jpg
.

DALFSEN – Op dinsdagmiddag 2 mei om 14.00 uur gaat de Kerkopenstelling Grote Kerk Dalfsen 2023 van start. Vorig jaar was de eerste belangstellende bezoekster burgemeester Erica van Lente. Dit jaar worden de monumentale deuren van de Grote Kerk geopend door Mink de Vries.

In het dagelijks leven is hij docent Godsdienst en Levensbeschouwing aan het Agnieten College in Nieuwleusen. Daarnaast is hij coördinator Actuele Moderne Devotie Beweging Nederland. Je kunt wel zeggen dat hij inmiddels een ‘Bekende Nederlander’ is. Her en der duikt hij op, gekleed in een witte of zwarte pij, compleet met koord, middeleeuwse schoenen en muts. Een rondleiding door Dalfsen, ’s-Hertogenbosch, een vaartocht op de Stadsgracht in Zwolle, een toespraak bij het monument voor Thomas a Kempis op de Agnietenberg, in veel berichten op internet wordt zijn naam genoemd, regionaal en landelijk.
Mink de Vries wil het gedachtegoed van de Moderne Devotie breder voor het voetlicht brengen. In vol ornaat trekt hij regelmatig het land door om meer te vertellen over wat de Moderne Devotie was en om wat we er vandaag de dag nog van kunnen leren. Hij was in 2022 ook initiatiefnemer voor het uitstippelen van de ‘Rechteren-Devotie-Wandelroute’, een wandeltocht van de Grote Kerk in Dalfsen naar Kasteel Rechteren. Toen er een paar maanden later twee bezoekers uit Colombia te gast waren in de Grote Kerk werd deze tocht nog eens gelopen door een aantal gemeenteleden. Mink de Vries heeft toestemming gegeven deze wandelroute beschikbaar te stellen aan bezoekers van de Grote Kerk, zodat de toeristen de band van kerk en kasteel ook door een wandeling kunnen beleven.

Toezicht en uitleg

Wanneer de kerk open is zijn er altijd twee vrijwilligers aanwezig voor toezicht en uitleg. Ook wordt het monumentale orgel bespeeld tijdens de openstellingstijden door gastorganisten uit Dalfsen maar ook organisten uit de wijde regio komen graag naar Dalfsen om op het mooie orgel te spelen.

Openingstijden

Openingstijden Kerkopenstelling van mei t/m september op de dinsdagen van 14.00 tot 16.30 uur en op de donderdagen van 10.30 tot 12.30 uur. Daarnaast is de Grote Kerk ook open op de Blauwe Bogendagen (zaterdagen 22 en 29 juli en 5 en 12 augustus) van 10.00 tot 16.00 uur en op Monumentendag (zaterdag 9 september) van 10.00 tot 16.00 uur.

Foto: Hennie Prins

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.