Politiek Verwoord: CU

0255517_ChristenUnie.jpg
.

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Dick van Gelder van de CU aan het woord.

STOP! In het centrum van Dalfsen

Alle politieke partijen in Dalfsen beloofden in 2022 een gezonde levensstijl te stimuleren. Voldoende bewegen! Dat geeft energie en draagt bij aan gezondheid. Als het om verkeer gaat, kozen vrijwel alle partijen, net als wij voor het principe STOP. De letters geven prioriteit aan.

1. Stappen (lopen),
2. Trappen (fietsen),
3. Openbaar Vervoer
4. Personen auto.

Inmiddels is de M toegevoegd voor Mobiliteit als een service. Denk aan deelfiets/buurtauto.
Prioriteit voor voetganger en fietser dus! Gezond en goed voor ieders portemonnee en milieu.

Mooie uitgangspunten, maar jammer als het alleen mooie woorden blijven. Opmerkelijk dat in de discussie over het centrumplan Dalfsen, juist niet de fietser en wandelaar, maar de bereikbaarheid met de auto prioriteit krijgt. Voor de ChristenUnie is het duidelijk. Een verandering in het centrum beoordeel je op grond van vastgestelde uitgangspunten. Wij kiezen echt voor STOP in het centrum!
STOP met continu vrije toegang voor gemotoriseerd verkeer in het centrum. Ontmoedig autogebruik.
STOP met aanleggen van parkeerplekken als er voldoende alternatieven in de buurt zijn.
STOP met het verstenen van de kavels, maak gebruik van groen in combinatie met ondergronds parkeren. STOP door ruimte te geven aan ongehinderd fietsen en wandelen. Met fietsenstalling en zitplekjes.

Genoeg ruimte!

Natuurlijk, de winkelier, bewoner en minder valide bezoeker verdient het om het centrum te kunnen bereiken met de auto. Maar moet dat altijd vlak voor de deur een parkeerplek opleveren? Als we iets willen veranderen, dan moeten we er voor gaan! Metingen laten zien dat er op de drukste momenten nog meerdere parkeerplekken beschikbaar zijn binnen een loopafstand van slechts enkele minuten. Dat biedt prachtige mogelijkheden. Met een beetje creativiteit en out of de box denken is wat ons betreft een goede oplossing voor alle belanghebbenden bereikbaar.
Ja, zoiets kost geld kosten. De politiek mag worden aangesproken op een reële bijdrage om het centrum vorm te geven. Als ChristenUnie zien we kansen om automobilist, fietser en voetganger te faciliteren. Een paar extra plaatsen bij de kerk. Vrijgeven van de parkeerplaats onder het gemeentehuis op koopavond, zaterdagen en bij evenementen is wellicht mogelijk. Is dat ooit wel eens serieus bekeken? Door de week kunnen we daar misschien iets mee voor werknemers in het centrum. En het evenementen terrein dat zomers wel gebruikt wordt voor boottrailers kan toch ook wel wat auto’s kwijt?
Met een goed logistiek plan voor de bevoorrading, kan aan ondernemers en bewoners goede bereikbaarheid worden gegarandeerd. De minder mobiele bezoeker toegang met de auto en een aantal parkeer mogelijkheden. Voor alle andere bezoekers is er dan een korte, maar o zo gezonde, wandeling naar de winkel, kerk of horeca van hun keuze. Gezond en duurzaam. Toekomstbestendig!

Column

In een column is geen ruimte om alle voors- en tegens evenwichtig af te wegen. Er is meer over te zeggen. Maar we dagen iedereen uit om de focus eens iets anders scherp te stellen. Denk mee…. en STOP in het centrum van Dalfsen!

Dick van Gelder,
ChristenUnie Dalfsen

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.