Officiële tewaterlating Ommer Vechtzomp op Koningsdag

0255451_image0011.jpg
Met een kraan wordt de gereedgekomen Vechtzomp overgebracht naar een andere locatie.

OMMEN – Het is zover de Ommer Vechtzomp is klaar. De officiële doop en tewaterlating vindt feestelijk plaats op Koningsdag, donderdag 27 april om 13.00 uur vanaf de Hessel Mulertbrug.

Het wordt een maritieme plechtigheid op de Vecht, want ook de overige zompen uit het Vechtdal ontmoeten elkaar die dag. De Vechtezomp ‘De Mölle’ uit het Duitse Laar (net over de grens) komt evenals de zomp uit Gramsbergen genaamd ‘Grammesberghe’ en uiteraard de Vechtzomp uit Dalfsen. Daarnaast worden nog tal van boten verwacht bij het feest op de Vecht. De doop van de nieuwe Vechtzomp is onderdeel van het programma van het Koningsfeest.

Doopceremonie

Het feest begint om 11.15 uur met een kinderprogramma op het Anjerplein aan de Vechtkade. Onder begeleiding van muziekvereniging Crescendo en oldtimertractoren komt om 12.20 uur de zomp aan bij de Vechtkade met een welkom door onder andere het shantykoor de Stuwzangers uit Vilsteren. Om 12.50 uur volgt de doopceremonie van de zomp op de Hessel Mulertbrug door burgemeester Hans Vroomen en twee kleinkinderen van de laatste Ommer zompschippers, Steen en Van Elburg. Om 13.00 uur volgt de tewaterlating vanaf de brug.
De Ommer Vechtzomp wordt welkom geheten door tal van boten, waaronder de eerdergenoemde zompen uit het Vechtdal. Er varen die middag ook meerdere bijzondere sloepen en boten mee. Vanaf 13.30 uur vindt de eerste afvaart van de Ommer Vechtzomp plaats. Passagiers kunnen dan gratis meevaren. Er wordt een route gevaren tussen camping De Koeksebelt en de brug. Bijna alle boten kunnen passagiers aan boord meenemen. Shantykoren de Sjompiesingers uit Grambergen en de Stuwzangers zorgen voor een muzikaal feestje. De Sjompiesingers op het Anjerplein en de Stuwzangers op een varende Vechtzomp. Bij de haven is een show van oldtimertractoren en de jachthaven houdt die dag ‘Open huis’.

Vrijwilligers

Aan de bouw van de Ommer Vechtzomp is jaren aan voorbereiding voorafgegaan. Een team van handige vrijwilligers heeft sinds de zomer van 2019 gewerkt aan de Ommer Vechtzomp. Afgelopen week is de zomp verplaatst van de scheepstimmerwerf bij molen De Lelie naar een loods aan de Strangeweg om vandaaruit de tocht te maken t.b.v. de officiële tewaterlating. Evenals alle andere Vechtzompen gaat het om een replica die dienst gaat doen voor vaartochten over de Vecht. Telkens vergezeld van een verhalenverteller om de recreanten te vertellen over de cultuurhistorie van Ommen en haar omgeving en over de natuur langs de Vecht.

Grensoverschrijdende handel

In de 17de en 18de eeuw bestond een levendige grensoverschrijdende handel van goederen via de Vecht tussen Duitsland en Nederland. Deze goederen, zoals Bentheimer zandstenen, hout en voedselproducten, werden over deze regenrivier vervoerd met zompen, houten platbodems, die hoeveelheden tussen de 10 en 15 ton goederen konden meenemen.

 

Tekst: Harry Woertink
Foto: OudOmmen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.