Lampie: ‘Babi pang pang’

0255381_babi_pangang.jpg
.

April sluipt voort en zo langzamerhand hebben we wel es recht op mild weer en een kietelend voorjaarszonnetje. Maar ja, aan het weer valt niets te veranderen. Hollands weer en vrouwen…, het blijft onvoorspelbaar. Dat heb je maar te accepteren. Het is nat en kil. Troosteloos. Gelukkig zitten we binnen, mijn kleinzoon en ik. We staren doelloos voor ons uit. De krant op tafel. Ik vraag of-ie een gedeelte wil. Hij is veertien en de kunst van het lezen al een tijdje machtig. Hij bedankt. Zegt dat-ie nooit de krant leest. Geen interesse. Zelfs niet het sportgedeelte. Onderwijl vliegen zijn duimen over zijn smartphone. Hij lacht. Ik druk mijn kin richting borst, schudt mijn hoofd van links naar rechts en brom: “Wat valt er te lachen?” “Hier opa, kijk.” Het joch drukt zijn beeldscherm tegen mijn neus. Een leeftijdsgenoot van ‘m, zo’n opgeschoten puber, wil een ‘wheelie’ doen op z’n fiets, klapt achterover en krabbelt lachend overeind. Ultrakort filmpje op TikTok.
“Leuk hè? Zal ik dat voor je installeren?” Hij heeft mijn apparaat al in zijn hand. “Als je het maar laat”, waarschuw ik. Ben niet bij de tijd wat dat betreft. Heb geen Facebook en geen TikTok. Dan maar ouderwets. Die flauwekul wordt straks toch verboden. Nu zijn het alleen nog rijksambtenaren die geen TikTok op hun werktelefoon mogen hebben – op straffe van twintig stokslagen of zoiets. De overheid is bang voor spionage vanuit China. Hoewel mijn spoorcarrière erop zit en mijn werktelefoon is ingeleverd, kan ik me niet voorstellen dat Chinezen willen weten waar ene Lampie uit Ommen met zijn iPhone zoal naartoe surft. Kan ik ze zo vertellen. Een dagelijks ‘zwempartij’ naar TotalFishing, Voetbal Oost of Vechtdal Centraal, allemaal met .nl erachter. Verder een beetje whatsappen. Verder niks. Ik heb met Chinezen niks van doen, uitgezonderd af en toe een bak gemaksvoeding scoren bij China Tuin, als mijn vrouw geen aardigheid heeft in koken.
Babi pangang, geroosterd varkensvlees met rijst, het is net zo ingeburgerd als zuurkool, hutspot of boerenkool. Je kunt er heerlijk in bunkeren. Je bestelt een maal voor twee, maar ik vermoed dat twee in het Chinees vier is, afgemeten aan de bulk voedsel die je toegestopt krijgt. Hun aanblik doet anders vermoeden, maar Chinezen kijken niet nauw op de porties. Stamp aan dat spul. Plastic bak tot de rand gevuld. De deksel staat bol. Bij de Chinees krijg je waar voor je geld. Niks mis mee. Gek hè, de menulijst afspeuren en altijd weer terechtkomen bij babi pangang. Nee, geen kipkerrie, onwillekeurig gaan je gedachten toch uit naar het voedseldrama dat het Nederlands elftal overkwam na het eten van die troep voor de interland tegen Frankrijk. Het hele elftal ziek, zwak, beroerd, misselijk of voelde zich niet zo lekker. Terwijl mijn nazaat druk is met een speurtocht naar coole TikTok filmpjes, opper ik dat-ie wel mee kan eten. Op zijn vraag wat er op het menu staat, “O, niks bijzonders, iets van de Chinees, ik denk babi pang pang…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.