Kunst- & cultuurweekend in de gemeente Dalfsen

0256128_DSC9272.jpg
©Johan Bokma

DALFSEN – Op zaterdag 6 en zondag 7 mei openen 51 kunstpunten de deuren om hun kunsten te tonen. Dit evenement vindt plaats in de gemeente Dalfsen. De kunstpunten die te bezoeken zijn, bevinden zich verspreid over Dalfsen, Nieuwleusen, Oudleusen, Lemelerveld en Hoonhorst. Er is nieuw werk te zien van lokale kunstenaars maar ook veel kunstenaars uit andere streken hebben dit kunstweekend ontdekt.

In 2006 is de stichting Kunst om Dalfsen gestart met het organiseren van activiteiten rondom kunst en cultuur in de gemeente Dalfsen om deze te bevorderen bij een groot publiek, plaatselijke bevolking en toeristen. Door deelname aan een internationale kunstmanifestatie ‘de Vechtvlotter’ in 2007 kreeg de stichting naam en faam. Jaarlijks werd het kunst- & cultuurweekend in mei georganiseerd en het aantal deelnemende kunstpunten groeide van 8 naar 50. Inmiddels tikt het aantal exposerende kunstenaars ruimschoots de 200 aan en is het een kunst-event geworden waar mensen uit heel Nederland op af komen.

Leidraad

Vanaf 2011 deed het toevoegen van een thema aan het weekend zijn intrede. Moederdag viel toen in het eerste weekend van mei. De inmiddels bekende gids werd vormgegeven in warme kleuren. In de jaren erna werd ieder jaar een thema gekozen. Het was en is niet verplicht iets te doen met het thema. Het dient als leidraad ter inspiratie en verbinding. Zo kwamen onder meer ‘bevrijdende’ kunst, ‘Kunst als water, water als kunst’, ‘Taal & Teken’, ‘Vlag & Wimpel’ en ‘Smaak & Vermaak’ voorbij.
De stichting merkt dat mensen behoefte hebben aan kunst en cultuur in tijden van onzekerheid. In welke vorm dan ook. Het laat je denken, zien, voelen en beleven. Het maakt iets los en geeft energie. Dat geldt niet alleen voor de bezoeker en toeschouwer maar ook voor de kunstenaar en artiest. Toen het Covid-tijdperk intrad, betekende dat voor kunstenaars, kunstpunten en het bestuur van de stichting veel. Wat kon wel, wat kon niet. Een rare onzekere tijd volgde. Het bestuur: “Wij hebben gelukkig alleen het weekend in 2020 moeten afgelasten. In 2021 hebben wij het voor één keer verplaatst naar september en in 2022 konden we weer los in mei. En wat was iedereen blij om weer naar buiten te kunnen. De kink in de kabel is gladgestreken en wij gaan vol goede moed op naar het eerste weekend van mei, naar het komende kunst- & cultuurweekend!”

6 en 7 mei

“Ga op pad met auto, fiets en benenwagen. Zoek en vind creativiteit, gezelligheid, inspiratie, schoonheid en mooie ontmoetingen in onze gemeente Dalfsen”, vervolgt het bestuur. “De kunstpunten staan klaar op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Graag van te voren oriënteren? Ook dit jaar is er een gids uitgegeven waarin alle deelnemende kunstpunten staan vermeld. Hiermee geven wij je een goede indruk van wat er te zien en te beleven is en kun je zelf je route bepalen. Deze gids is ruim van te voren te verkrijgen op publieke plekken in de kernen van de gemeente Dalfsen, bij de kunstpunten en onze sponsoren. Verder worden de gidsen verspreid in o.a. Heino, Raalte, Zwolle en Ommen.” Alle kunstpunten staan op www.kunstomdalfsen.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.