Het Boek van de Week

0255236_bvdw.jpg
.

Het is 1804 als Anne Sharp in dienst treedt bij de familie Austen. De familie woont op Godmersham Park, een buitenplaats in het graafschap Kent. Lang heeft Anne gedacht dat het huis waar ze in betrekkelijke weelde opgroeide voorgoed haar thuis zou zijn. Het is echter anders gelopen. Haar moeder is overleden en haar vader leeft op afstand van zijn vrouw en kind. Nu haar moeder is weggevallen wil haar vader niets meer van Anne weten. Een jaarlijkse toelage, dat is het wat hij voor haar over heeft. De huur van het huis wordt opgezegd, Anne moet op zoek naar werk. De zaakwaarnemer van haar vader probeert Anne nog te strikken voor een huwelijk, maar Anne wijst hem rigoureus af.

Zolder

Zo komt Anne via via bij de Austens terecht. Als gouvernante voor de oudste dochter Fanny. Het valt haar niet mee. Fanny is een leuk kind, met haar kan ze goed opschieten. Maar verder valt Anne tussen wal en schip. Ze hoort niet bij het personeel maar ook niet bij de familie. De zolder wordt haar domein, verwarming is er nauwelijks en haar eten is karig. Het is Fanny die haar opbeurt en het leven opfleurt. Helemaal als Fanny een correspondentie begint met haar tante Jane.

Val

Oom Henry, broer van Fanny’s vader, komt geregeld naar Godmersham Park. Hij mag Anne graag een beetje bespotten, met haar flirten. Anne houdt hem op afstand, wil niet in de val van elke gouvernante lopen: een mannelijk lid van de familie te veel aandacht geven en daardoor in de problemen komen. Toch kan ze zich niet helemaal aan zijn charmes onttrekken. Maar ze blijft bij haar plan, zo lang mogelijk bij deze familie blijven en Fanny te zien opgroeien tot een intelligente en zelfstandige vrouw.

Jane Austen

Anne Sharp heeft echt bestaan, ze werd de gouvernante van Fanny Austen en bleef nog lang nadat ze bij de Austens was vertrokken met Fanny corresponderen. Ook met Jane Austen, de auteur van menig klassieke Engelse roman, bouwde ze een vriendschap op. Dankzij Fanny, die tot op hoge leeftijd haar leven in dagboeken bleef noteren, weten we hoe het Anne verder is vergaan. Auteur Gill Hornby schreef hiervoor al een roman over Cassandra Austen, de oudere zus van Jane.

Het boek ‘Godmersham Park‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.