Hanna Hamberg start website voor mensen met geldzorgen

Initiatiefneemster Hanna Hamberg uit Oudleusen nodigde vrijdagmorgen wethouder Jan Uitslag uit om haar website www.mindergeldzorgen.nl online te zetten. De website wil een vraagbaak zijn voor mensen die in armoede leven, maar ook voor de omgeving van deze mensen en instanties die op dit terrein hulp kunnen bieden.

OUDLEUSEN/DALFSEN – Twee jaar was Hanna Hamberg met haar gezin met jonge kinderen aangewezen op de voedselbank. Die situatie heeft ze sinds enige tijd achter zich gelaten, maar als ervaringsdeskundige merkte ze toen hoe lastig het is om je weg te vinden door het woud aan regelingen en mogelijkheden. Het inspireerde de Oudleusense om een website op te starten die mensen in een vergelijkbare situatie daarbij kan helpen: www.mindergeldzorgen.nl.

Het is een professioneel ogende website, opgetuigd in samenwerking met Saam Welzijn, met enorm veel informatie op zowel plaatselijk als landelijk niveau, die ze vooral ook wil bijhouden en updaten. “Hoeveel tijd ik erin heb gestoken? Daar denk ik liever niet meer aan.” Vrijdagochtend lanceerde Hanna Hamberg de website, die sindsdien online is, tijdens een bijeenkomst in de Trefkoele, in het bijzijn van onder meer wethouder Jan Uitslag en Saam-directeur Wout Noorman. Het is een even uitgebreide als overzichtelijke website waarmee inwoners van de gemeente Dalfsen snel een eenvoudig een overzicht krijgen van welke regelingen er zijn (zowel plaatselijk als landelijk) voor welke doelgroepen.

Knooppunten

“Er zijn veel organisaties die iets willen betekenen voor mensen met geldzorgen”, lichtte ze toe aan de hand van een voorbeeld: de knooppunten van een net. “Denk aan gemeentelijke regelingen, de voedselbank, de kledingbank, Humanitas, Dalfsen voor Elkaar, en gewoon de buurvrouw of een andere bekende die ziet hoe moeilijk iemand het heeft en die tijd voor de ander vrijmaakt.” Ze hoopt dat www.mindergeldzorgen.nl deze knooppunten aan elkaar kan verbinden tot een netwerk waar mensen met geldproblemen voor korte of langere tijd steun van kunnen ervaren.
Want geldzorgen doen wat met je, weet ze uit eigen ervaring. “Het is een eenzaam bestaan, want je kunt er moeilijk over praten en je kunt niet meedoen aan de maatschappij. Een cadeautje voor een verjaardagsfeest is vaak al een probleem. En de voortdurend terugkerende stress ontregelt je. Door je zorgen word je paniekerig en kun je je situatie niet goed meer overzien. Dat maakt je extra kwetsbaar, zeker in combinatie met de gedachte dat armoede je eigen schuld is. Dat is namelijk meestal niet zo.”

Ontzorgen

Het leidde ertoe dat ze, mede vanuit haar eigen achtergrond als tekstschrijver, een website op touw zette waar veel informatie is gebundeld over regelingen en instanties die behulpzaam kunnen zijn. Vooral op plaatselijk niveau, met lokale contactpersonen, maar ook met overzichten van landelijke regelingen en hoe je daar gebruik kunt maken. “Het doel van de site is om mensen te ontzorgen, zodat ze overzicht krijgen. Maar ook om betrokken organisaties te ontzorgen, zodat zij zich kunnen toeleggen op waar ze goed in zijn.”
Een ambitieuze doelstelling, en Hamberg beseft dat ze niet de eerste is die zoiets probeert. Maar ze ging dan ook niet over één nacht ijs. Ze verzamelde heel veel informatie, vaak in samenspraak met betrokken organisaties, en bracht die op een toegankelijke laagdrempelige manier voor het voetlicht. Met eenvoudige teksten, maar ook met verschillende kleurvlakken die de mogelijkheden van verschillende instanties in kaart brengen. Zo informeert www.mindergeldzorgen.nl over de buurtkastjes, huiswerkbegeleiding, gratis tips en uitjes, en heel veel andere zaken.
Ook zijn er pagina’s waarop wordt uitgelegd hoe de omgeving en professionals kunnen helpen. Een afzonderlijk hoofdstuk is ingeruimd voor het onderwijs, waarin onder meer wordt aangegeven hoe leerkrachten aan de hand van een signalenkaart armoede in de klas kunnen herkennen en bespreekbaar maken. Tot slot zijn er ervaringsverhalen toegevoegd, als herkenning en ondersteuning van mensen met geldzorgen.

Nooit af

De informatie is nooit af, zo bleek al tijdens de startbijeenkomst, waarbij al diverse suggesties voor aanvullingen werden gedaan. Hamberg ziet het vooralsnog als een proefproject, maar is wel van plan de site verder te ontwikkelen, door de informatie steeds te updaten en uit te breiden. “Alleen dan heeft het meerwaarde.”
Zo heeft ze de wens om spraak toe te voegen, zodat de teksten ook voor laaggeletterden goed te volgen zijn. Dat zou de internetpagina’s kunnen ‘verzwaren’, waardoor ze minder snel laden, maar Uitslag zegde toe om te laten onderzoeken hoe dit probleem kan worden opgelost. Met een muisklik plaatste Jan Uitslag de site online. Geen toevallige keuze van de initiatiefneemster, want, zo zei ze, “Zo’n computermuis laat zien hoe wanhopig je kunt worden als je moet leven in een wereld waarin je je geen fouten kan veroorloven, die geld kosten. Zoals het laten vallen van een muis. Vijf jaar geleden was dat bij ons thuis een drama geweest, want voor een nieuwe was geen geld. Gelukkig bracht de kindregeling uitkomst.”
Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.