Een ‘wandelend bos’ op het Dorpsplein in Hoonhorst

0255527_IMG8281.JPG
Tino Veen ‘man van het eerste uur’ van Duurzaam Hoonhorst memoreert aan een aantal activiteiten die de afgelopen 12.5 jaar zijn gerealiseerd.

HOONHORST– Afgelopen zaterdag vierde Duurzaam Hoonhorst haar 12,5 jarig jubileum met gezellige en groene activiteiten op het Dorpsplein.

Er waren diverse acties opgezet en belangstellenden konden genieten van koffie/thee met iets lekkers. Voorzitter Marcel Gommers van Duurzaam Hoonhorst ging samen met ‘man van het eerste’ uur Timo Veen even een stapje terug in de tijd en memoreerde aan de vele activiteiten die Duurzaam Hoonhorst heeft ontwikkeld. Hij wees op de leefbaarheid, veiligheid, de energiebeurs en op de sociale voorzieningen die, mede dankzij een subsidiepot, konden worden gerealiseerd. Belangrijk was ook het informatiepunt waar Duurzaam Hoonhorst kantoor hield. Hoonhorst was voorloper op het gebied van glasvezel in onder meer het buitengebied. De duurzame organisaties in de gemeente Dalfsen weten elkaar goed te vinden als het gaat om het uitwisselen van ideeën en ervaringen. Die samenwerking is vormgegeven onder de noemer ‘Dorpen van Morgen’. Timo Veen verwijst naar de website die is opgezet met Groen Gebogen, Nieuwleusen Synergie, Duurzaam Leefbaar Lemelerveld, Duurzaam Oudleusen, waar ook de activiteiten van Duurzaam Hoonhorst terug te vinden zijn.

Prijzenkast

Duurzaam Hoonhorst heeft een volle prijzenkast. Ze wonnen de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs, de aanmoedigingsprijs de P-Nuts prijs en de tweede prijs met de Europese Dorpsvernieuwingsprijs, uitgereikt in Hongarije.

Wandelend bos

Voorzitter Marcel Gommers: “We wilden het dorp graag een cadeau geven. Maar wat geef je dan? Het moest een cadeau zijn waar iedereen iets aan heeft. In onze strijd tegen klimaatverandering kwamen we op het idee om het voorbeeld van Leeuwarden te volgen. Geen duizend bomen zoals daar, maar wel plezierig groen op het plein in de vorm van twaalf bomen. Deze mogen circa een jaar in de bakken blijven en krijgen dan een ander plekje in Hoonhorst. Wij hopen daarmee een extra bijdrage te leveren aan de aanpak van klimaatverandering.” Het project ‘wandelend bos’ werd officieel geopend door wethouder Betsy Ramerman. Zij feliciteerde Duurzaam Hoonhorst met het jubileum. “De gemeente is blij met al deze initiatieven. Ook steunen wij dat met subsidies, maar uiteindelijk moeten de handen het doen en daar is Hoonhorst het levende bewijs van. Leefbaarheid en groen zijn zeer belangrijk.“

Jubileumuitgave

Stichting Duurzaam Hoonhorst bracht een speciale jubileumuitgave uit. Inmiddels hebben alle inwoners van Hoonhorst deze jubileumuitgave bij het Dorpsblad ontvangen. In deze uitgave maakt de lezer een wandeling langs de verschillende projecten in Hoonhorst. Projecten waarin veel energie, tijd en enthousiasme is gestoken door een groot aantal dorpsbewoners in de afgelopen 12,5 jaar, met het belangrijke doel voor ogen: een leefbaar Hoonhorst van 0 tot 100 jaar.

Tekst/foto: Evert Jan Goos

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.