Boeren in Salland en Vechtdal stellen bedrijven open voor scholen

0254341_0254307BES2.jpg
.

REGIO – Negentien boeren in Salland en het Vechtdal hebben zich verenigd onder de vlag van het samenwerkingsverband Boerderij Educatie Salland-Vechtdal. Ze stellen hun boerderijen en hun tijd ter beschikking om praktische beleeflessen over het werken met dieren en gewassen te geven. Schoolklassen ontdekken op deze manier hoe het proces van voer tot voedsel tot stand komt en wat daar allemaal bij komt kijken.

In deze tijd waarin veel aandacht is voor de voedselproductie en gelijktijdige zorg voor de natuur, is het voor kinderen goed te zien en te ervaren waar ons eten vandaan komt. En waar kan dat beter dan op het boerenbedrijf? Aan het begin van de voedselketen. “Omdat elk kind zou moeten weten hoe het er op een boerenbedrijf aan toe gaat en waar de melk vandaan komt”, zo zegt Nandine Hunneman. “En hoe een lapje vlees op je bord komt”, zo vult Heidi Bouwman aan. De twee zijn beide boerin van Boerderij Educatie Salland. Het netwerk Salland-Vechtdal biedt lessen aan voor scholen in de gemeenten Olst-Wijhe, Raalte, Dalfsen, Ommen, Hardenberg en Deventer. Alle boeren hebben een training Belevend Leren gevolgd en worden ondersteund met lesmateriaal. In samenspraak met de leerkracht van het basis- of voortgezet onderwijs bepalen ze de inhoud van het lesprogramma om zo aan te haken bij de doelen die in het onderwijs gesteld worden.

Aan de slag

Een praktijkles bij de boer betekent ook dat de kinderen echt aan de slag gaan. Na de uitleg door de boer krijgen de kinderen een rondleiding waarna ze praktische opdrachten uitvoeren in/op en om het erf, de stallen en de wei. Ze kruien bijvoorbeeld mest of hooi, voorzien de dieren van voer; maken drinkflesjes klaar voor het jonge vee en natuurlijk mogen ze met de dieren knuffelen. Een hele ochtend of middag zijn ze in touw. Voor meer informatie zie www.boerderijeducatiesalland.nl. Een les kost 50 euro per basisschoolklas. Groepen uit het Voortgezet Onderwijs en BSO’s zijn bij veel boeren ook van harte welkom. Hier gelden echter andere financiële voorwaarden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.