Alle Kampman en vluchtelingen boenen voor giro 555

0255442_Alle_Kampman.jpg
Initiatiefnemer Alle Kampman en een aantal tijdelijke bewoners van het gemeentehuis nemen een auto onder handen. De opbrengst van de schoonmaakactie gaat naar giro 555 ten behoeve aan de slachtoffers van de aardbevingsramp in het grensgebied tussen Turkije en Syrië.

OMMEN – Het had wat voeten in aarde, maar vrijdag was het zover. Iedereen kon deze dag en ook de zaterdag zijn auto laten wassen voor slechts vijf euro, in de wasstraat bij het Esso tankstation, gelegen aan de Slagenweg 4.

Het geld gaat naar giro 555 en komt ten goede aan de slachtoffers van de aardebevingsramp in het grensgebied tussen Turkije en Syrië. Initiatiefnemer van de actie is plaatsgenoot Alle Kampman. Bij de ondernemer in reinigingsmiddelen borrelde het idee een tijd terug spontaan op. “Ik lag te woelen in bed”, put Kampman uit zijn geheugen. “Had op tv de beelden van de ramp in dat gebied gezien en dacht: wat kun je voor die mensen doen? Ik dacht aan de volgende actie: auto’s wassen en de opbrengst ten goede laten komen aan het getroffen gebied en de bewoners.”Gestalte

De zelfstandige in autoshampoo en aanverwant spul bleef dicht bij zijn professie en gaf zijn idee gestalte. “Ik heb contact gezocht met de gemeente en de begeleiding van de vluchtelingen. Uiteindelijk kreeg ik toestemming en medewerking. De kerels die nu staan te wassen zijn gehuisvest in het gemeentehuis. Vanmorgen was het even schrikken. Ik kwam aan, een kwartiertje voor aanvang, stond er al een rij auto’s, maar nog niemand te bekennen. Iets voor negen kwamen ze aanzetten. Gelijk met plezier aan de slag. Ach ja, het is mooi weer en de animo is groot. Prima toch? Mooi dat de bevolking goed reageert op dit initiatief. En mooi dat we van Bertus Dunnewind de wasstraat mogen gebruiken.”Steun voor getroffenen

Het is gedurende de ochtend een af en aan rijden bij de wasstraat. Onder de bezoekers, die graag met een schone auto het weekeinde ingaan plaatsgenoot Ben van den Berg. “Het was me bekend. Ik had gelezen over dit initiatief en dacht: ik ga gelijk even langs. Ik steun dat van harte. Mooi gebaar dat Bertus Dunnewind zijn wasstraat ter beschikking heeft gesteld.” Terwijl Van den Berg geniet van het voorjaarszonnetje nemen de mannen zijn auto onder handen. Er wordt gekletst, gelachen en af en toe geklierd, want ja, water en kerels. Toch wordt er serieus gewerkt. Onder de poetsers en spuiters Ali Aydin. In tegenstelling tot zijn collega’s geen Syriër, maar een Turk, uit het grensgebied tussen beide buurlanden. Zelf is hij niet afkomstig uit het aardbevingsgebied, maar net daarbuiten. Enkele van zijn medebewoners heeft wel familie in het rampgebied. De Engelse taal is hij redelijk machtig en hij vertelt als vrijwilliger graag mee te doen aan dit initiatief. Het doorbreekt de sleur, maar belangrijker: het is een van de weinige dingen die je kunt doen als steun voor de getroffenen uit zijn streek van herkomst.Tekst/Foto: Willem Lampe

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.