Agnieten College start met lesproject ‘De Oorlogskoffer’

NIEUWLEUSEN – Het Agnieten College in Nieuwleusen start, als eerste school in Overijssel, deze week met het lesproject ‘De Oorlogskoffer’. Dit is mogelijk gemaakt omdat de provincie Overijssel dit jaar gastprovincie is voor de Landelijke Herdenking en Viering in Nederland. Het jaarthema Leven met Oorlog, aangedragen door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, staat centraal voor herdenken en vieren rond 4 en 5 mei 2023.

De leerlingen gaan de komende weken in hun eigen familie en omgeving op zoek naar verhalen en ervaringen rond die Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld over Joodse werkkampen, verzet, Jodentransport, neergeschoten vliegtuigen, onderduikadressen en meer. Al die verhalen verzamelen ze in beelden, woorden, en attributen, in hun eigen Oorlogskoffer. Voor en na de meivakantie presenteren de leerlingen het gevonden materiaal in beeld, woord en film.
Bijna iedere Nederlander heeft door de generaties heen te maken of te maken gehad met die Duitse bezettingsperiode, of met ervaringen uit Nederlands-Indië. De oorlog in Oekraïne brengt bij hen herinneringen van vroeger boven. Eigenlijk iedereen merkt door de sitatie in Oekraïne wat oorlog met mensen doet. Daar en hier. Daarom moeten we leren over het verleden zodat we er van leren.

Leven met oorlog

Met het jaarthema vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei in 2023 aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. Juist omdat de afstand tot de Tweede Wereldoorlog ieder jaar groter wordt, is het goed om stil te staan bij de overlevering van generatie op generatie. Dat laten de makers Vanessa de Gaay Fortman en Pim van Bezooijen in de documentaire De Oorlogskoffer zien. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door het nationaal fonds voor vrede, vrijheid en veteranenzorg (vfonds) en Interakt Productions

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.